En ook onze stemmen zijn nu geteld

Rutte en Samsom kunnen beginnen, ook de stemmen van de Nederlanders in het buitenland zijn geteld. En natuurlijk is het leuk om te zien hoe “wij” gestemd hebben. Ik heb de uitslagen van stembureau “Den Haag Buitenland”, inclusief de stemmen van de ambassade-stembureaus in het buitenland, dan ook eens bij elkaar gezet en een fictieve zetelverdeling uitgerekend (voor de specialisten onder u: ik heb wel rekening gehouden met een restzetelberekening, maar niet met lijstverbindingen). Als de Nederlanders in het buitenland het voor het zeggen hadden, zou de Tweede Kamer er zo uitzien:

Zetelverdeling op grond van de stemmen van Nederlanders in het buitenland

Dat ziet er ineens heel anders uit. Mark en Diederik komen niet ver met hun formatie, want ze hebben samen maar 73 zetels. Een regering Rutte-Pechtold ligt meer voor de hand. Die komt op 83 zetels. Wat verder nog opvalt:

 • PvdA, SP en PVV scoren veel slechter dan in Nederland. In het buitenland profiteert Samsom duidelijk niet van zijn succesvolle optredens op de (Nederlandse) televisie.
 • VVD scoort hoog – maar VVD is altijd al een succesvolle expatpartij geweest.
 • Groen Links en D66 scoren ook hoog – Groen Links heeft in het buitenland geen last van de partijleidersproblematiek in Nederland.
 • Bij D66 is Eelco Keij in zijn eentje verantwoordelijk voor 730 van de 7377 stemmen, oftewel drie kamerzetels. Als je het zo bekijkt zou een kabinet Rutte-Samsom-Keij ook nog tot de mogelijkheden behoren. De andere expatkandidaten, Joost Taverne (VVD) en Andre Erkel (CDA) komen niet verder dan 132 respectievelijk 58 stemmen, wat bij lange na niet genoeg zou zijn voor één zetel.
Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Grensperikelen, Nederlandse bureaucratie, Nederlandse verkiezingen

3 Reacties op “En ook onze stemmen zijn nu geteld

 1. Roland Bol

  De Antillen-gemeenten moeten kennelijk ook nog erg wennen aan het stemmen: Bonaire, Saba en Sint-Eustatius staan aan top in “laagste opkomst” en “hoogste percentage ongeldig”. Maar op Saba heeft D66 wel de absolute meerderheid gehaald.

 2. Hans W

  Voor degenen die de partijprogramma’s op het onderwerp “belangenbehartiging van Nederlanders in het buitenland” hebben vergeleken is de goede uitkomst van D’66 geen verrassing. De voorkeurstemmen voor Eelco Keij geven aan dat veel buitenlandstemmers specifiek D’66 op grond van dit onderwerp hebben gekozen.
  De VVD scoort nog goed gezien de m.i. teleurstellende standpunten op dit gebied, meer conservatief dan liberaal en duidelijk inspelend op het winnen van kiezers bij Wilders.
  Nederlanders in het buitenland zijn daar meestal terecht gekomen door werk, liefde of avontuur en hun band met Nederland én interesse in het Nederlanderschap is vrijwel nooit van economische maar vrijwel altijd van emotionele aard.
  Helaas speelt de politiek (te) veel in op het idee van veel Nederlanderse kiezers dat het Nederlanderschap (m.n. voor buitenlanders) een soort lot uit de loterij is. Het zou beter zijn misstanden (bv. onterechte werkeloosheids- en bijstandsuitkeringen) aan te pakken op feitelijk misbruik en niet te sterk te verbinden aan nationaliteit.
  Naar mijn ervaring blijft Nederland één vd meest geïntegreerde samenlevingen, zeker t.o.v. andere europese landen in. Er wordt in mijn ogen te vaak een negatief beeld geschetst rondom immigratie.

  PS Complimenten aan alle Nederlanders in het buitenland die hebben gestemd! De procedure was zeker niet eenvoudig, laten we hopen dat daar verbetering in komt.

 3. Pingback: Zo stemde het buitenland | Zwitserlaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s