Verkiezingen op 23 september?

Vanuit het buitenland zijn de Nederlandse tweedekamerverkiezingen van 12 september zo langzaamaan voltooid verleden tijd. Terwijl de dames en heren politici elkaar aan de monding van de Rijn nog te vuur en te zwaard bestrijden, is mijn stembiljet al lang en breed in Den Haag aangekomen. Als je je stem vanuit het buitenland nog niet hebt uitgebracht, wordt het hoog tijd om dat alsnog te doen: de post kan onverwacht langzaam zijn en alle stembiljetten die na 12 september 15:00 in Den Haag aankomen (of onvoldoende gefrankeerd zijn!) worden ongeopend terzijde gelegd en vernietigd. Zo staat het in de kieswet.

Natuurlijk kijk ik met belangstelling naar de eindsprint die jullie daarginds, aan de monding van de Rijn, op 12 september nog inzetten. Maar hier zijn de ogen inmiddels al gericht op de volgende verkiezingen: die van 23 september. Nee, daar krijgt u waarschijnlijk geen stempas voor. Als u al mag stemmen (en dan mag u meer dan ik, want daarvoor moet u zo’n rood boekje met een wit kruisje voorop hebben) dan krijgt u alle stemdocumenten netjes per post toegestuurd zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Dat geldt trouwens ook voor alle houders van een rood boekje met wit kruisje buiten Zwitserland – op dit punt kan Nederland nog wat leren van Zwitserland.

Ik heb het natuurlijk over de verkiezingen van 23 september! Over ongeveer een week zal de dikke envelop wel weer in de bus vallen voor Annina. Waar er deze keer over gestemd mag worden? Laten we de referenda eens doornemen:

  • Er is een initiatief-referendum “Sicheres Wohnen im Alter”. Het gaat hier om de zogenaamde Eigenmietwert. Bezitters van een eigen huis moeten een bepaald bedrag bij hun belastbaar inkomen optellen, en daarover belasting betalen. Deze belasting is ongeveer even ongeliefd als de Nederlandse OZB-belasting. Het voorstel wil 65-plussers (die dat willen) vrijstellen van de Eigenmietwert in ruil voor een zekere beperking op de aftrekposten voor het onderhoud van het eigen huis. Veel mensen hier lossen de hypotheek grotendeels of helemaal af als ze met pensioen gaan. Er komt dan namelijk meestal veel spaargeld vrij, dat ze daarvoor gebruiken. Maar geen hypotheek betekent ook dat je ineens veel meer Eigenmietwert moet betalen, en daar heeft niet iedereen even goed bij stilgestaan. Het aflossen van de hypotheek gebeurt vaak niet na een rationele analyse, maar vanuit het buikgevoel dat je “geen schulden hoort te hebben”. 
  • Als aanstaande vader ben ik zondermeer voorstander van het tweede initiatiefreferendum: een verdere aanscherping van het rookverbod. Tot nu toe zijn de rookverboden in bijvoorbeeld de horeca kantonaal geregeld (had je dan iets anders verwacht?). Het rookverbod moet volgens dit initiatief landelijk geregeld worden. Uitgangspunt wordt daarbij, net als in Nederland, dat werknemers recht hebben op een rookvrije arbeidsplaats. In sommige kantons is bediening in Fumoirs (rookruimtes in cafes en restaurants) nu nog toegestaan, dat zou straks dus verboden moeten worden. Met name omdat veel horecaondernemingen nog maar vrij recent aanpassingen hebben moeten maken voor veranderde rookwetgeving, maakt dit referendum waarschijnlijk weinig kans. Ook al omdat het referendum voorstelt om iets landelijk te regelen. Veel mensen vinden dat de kantons daardoor hun autonomie verliezen.
  • Het derde referendum stelt voor om het muziekonderwijs beter te stimuleren. Ook dit zou landelijk geregeld moeten worden. Voorstanders wijzen op het belang van muziekonderwijs, cultuur, dat soort dingen. Tegenstanders vinden dat het nu wel goed genoeg is en dat dit bovendien een bevoegdheid van de kantons moet blijven. Dit referendum is meteen een goede testcase voor ons woonkanton Solothurn. Ons kanton wil fors bezuinigen op onderwijs, en deel van de maatregelen is dat muziekonderwijs op de lagere school wordt gereduceerd tot een halve les per week.

Naast de landelijke referenda is er ook nog een kantonaal. Daar gaat het, zoals wel vaker, om een wijziging van de kantonsgrondwet en dergelijke aanpassingen kunnen pas van kracht worden na een referendum. Deze keer betreft de aanpassing een betere scheiding tussen de rechterlijke macht en de uitvoerende macht. Op dit moment mogen alleen mensen met een hauptamtliche aanstelling bij bijvoorbeeld een rechtbank geen deel uitmaken van de kantonale regering. Men wil dit nu uitbreiden naar mensen met een nebenamtliche aanstelling. Dat betreft in het bijzonder de belastingrechtspraak. Waarschijnlijk gaat het hier om een formaliteit: het kantonale parlement heeft al unaniem ingestemd met de wijziging.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Democratie, Grensperikelen, Nederlandse bureaucratie, Nederlandse verkiezingen, Politiek, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s