Brug

Olten is een klein stadje aan de Aare met een groot station. Om van de binnenstad naar het station te komen (of naar ons huis bijvoorbeeld) moet je de rivier over. Dat kan saai over een drukke verkeersbrug, maar het kan ook leuk, over een echte oude houten brug. Overkapt (want hout wordt erg glad als het regent of als er sneeuw ligt), kortom, zoals in de toeristenfoldertjes.

De brug heeft een lange geschiedenis. De Oltenaren hebben ‘m zelfs een keer in brand gestoken. Dat kwam zo. Olten was (en is) een arbeidersstadje, dat zich altijd achtergesteld heeft gevoeld (en ook achtergesteld is) door de sjiekere steden Bern, Solothurn en Zürich. Toen Napoleon langskwam, vonden de Oltenaren dat dan ook heel interessant. Het idee van “vrijheid, gelijkheid en broederschap” sprak meteen aan. Helaas: ook de Zürichers waren in aantocht, vanuit het oosten. En om te vermijden dat de Zürichers de stad in konden komen, hebben de Oltenaren toen hun eigen houten brug in de fik gestoken. Helaas hadden de Zürichers een andere route genomen en is de brug dus geheel vergeefs afgebrand.

Een gulle gever heeft toen genoeg hout of geld bij elkaar gelegd om de brug weer te kunnen opbouwen. Bruggen na een brand weer opbouwen is namelijk een goed Zwitsers gebruik, dat al teruggaat tot Asterix en Obelix. En daarom kunnen wij dus nog steeds, of beter: weer, genieten van onze mooie houten brug.

Brug Olten

De houten brug in Olten

Zo af en toe wordt de brug ook voor andere doeleinden gebruikt dan het oversteken van de rivier. Zoals een vlooienmarkt. Of de tweedehandsfietsenbeurs. Handig, want ook als het regent sta je er droog.

We schrokken dan ook erg toen we vanochtend in de krant lazen (we waren het hele weekend weggeweest), dat er brand was geweest op de brug. Zaterdag, rond een uur of 6, was er ergens wat hout gaan smeulen. Waarom is nog niet bekend. Gelukkig was de brandweer er als de kippen bij om de brand in de kiem te smoren, daarbij geassisteerd door de politie te water. Want bruggen herbouwen kunnen ze dan wel heel goed hier – het is toch prettiger als het niet nodig is!

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Olten

5 Reacties op “Brug

 1. Stefanie Laan Stoffels

  Eigenlijk een binnenbrandje dus;-).
  Maar hoe kwam het nou? Kwamen de Zürichers er aan? Toch niet de achterkleinzoon van Napoleon?
  Fijn dat het allemaal nog te blussen was. Het is met een sisser afgelopen dus.

  • Voorzover we konden vaststellen zijn de Fransen in Frankrijk en de Zürichers in Zürich gebleven. Men komt niet verder dan “Die Brandursache und die Höhe des Sachschadens sind noch unbekannt. Die Brandermittler der Kantonspolizei Solothurn haben entsprechende Ermittlungen eingeleitet.”

 2. Erik

  In Luzern weten ze ook alles van houten bruggen die afgebrand zijn!

 3. Roland Bol

  Hier in Uppsala zijn ze een echte Hollandse fietsbrug aan het bouwen.
  http://www.bjerking.se/Vara-tjanster/Landskap–mark-2/Geoteknik-alt-1/Byggnader–hus1/Bro-over-Fyrisan/

  Nu nog een tekening, eind oktober (voordat de eerste sneeuw valt) moet-ie klaar zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s