Baubewilligung

Voordat we op het dak van Gleis 5 zonne-energie kunnen gaan opwekken, moeten we een hoop dingen doen. Natuurlijk offertes vragen, afspraken met de installateur maken en niet te vergeten: betalen. Maar er moet ook een Baubewilligung komen, want zonder bouwvergunning mag je in Olten nauwelijks je eigen huis aanraken, laat staan iets op het dak leggen. De installateur beloofde in onze vakantie alles wel te regelen. Maar natuurlijk moesten we wel even drie handtekeningen zetten – de aanvraag gaat namelijk naar goed bureaucratisch gebruik in drievoud.

De buren moeten toestemming geven, en na een valse start waarbij de installateur dacht dat onze buren op nummer 20 ook wel eigenaren van nummer 20 zouden zijn, hadden we uiteindelijk niet alleen de handtekeningen van de bewoners, maar ook de handtekeningen van de eigenaren van de huizen links en rechts van ons bij elkaar. We hebben namelijk hele aardige buren.

Vandaag: briefje van de posterijen in de bus. Aangetekende brief voor Laan Twan, afzender [onleesbaar], af te halen voor 31 augustus. We hebben namelijk ook een aardige postbode, maar ze zou wat duidelijker kunnen schrijven. Het postkantoor was nog open, zodat al snel bleek dat de Baudirektion Olten mij naar het postkantoor had doen snellen en ik zojuist de felbegeerde vergunning uit de envelop kon halen. Die begon zo:

 

Das Bauvorhaben ist von untergeordneter Bedeutung. Es berührt weder erhebliche öffentliche noch nachbarliche Interessen.

Kortom, uw bouwverzoek interesseert ons eigenlijk geen barst en uw buren moeten niet zeuren. Maar waarom dan een bouwverzoek in drievoud en handtekeningen van de buren? Want reken maar dat de Baudirektion Olten heel vervelend komt doen als je zonnepanelen op je dak legt zonder ze dat vantevoren te verklappen. Afijn, even later gaat het dan gelukkig verder met

Die Baudirektion Olten erteilt die Baubewilligung für das Baugesuch Nr. 2012/112

dus de gemeente doet uiteindelijk ook niet moeilijk, het komt ze alleen zo onaardig de strot uit.

Inmiddels snap ik ook waarom er zo’n hoog bedrag voor het aanvragen van de bouwvergunning op de offerte staat. De vergunning wordt aangetekend verstuurd, en dat gaat in negenvoud naar allemaal mensen die bouwvergunningen verzamelen. Alleen aan postzegels kost het dus al 45 franken. En dan te bedenken dat het hier om een Bauvorhaben von untergeordneter Bedeutung gaat!
Waarschijnlijk gaat de Zwitserse post overuren maken als wij eens een nieuwe dakkapel zouden willen bouwen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Olten, Post en telecommunicatie, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

Een Reactie op “Baubewilligung

  1. Stefanie Laan Stoffels

    Zo wordt “niet belangrijk” toch: “belangrijk”. Of juist omgekeerd?
    Trouwens: Ik ken wel mensen die postzegels verzamelen, maar van het verzamelen van bouwvergunningen had ik tot nu toe nog niet gehoord! 🙂
    Succes met alle bureaucratische afhandelingen en vooral met alle timmer-, schilder- en zonnewerkzaamheden. Het zal beslist heel mooi worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s