Stembiljet!

Vandaag viel een dikke envelop uit Den Haag in de brievenbus. Het langverwachte stembiljet! Natuurlijk ben ik meteen aan de slag gegaan. Wij Nederlanders in het buitenland mogen dan wel comfortabel vanuit onze huiskamer stemmen, maar het blijft een werkje waarbij je goed moet oppassen.

Eerst dus maar dat stembiljet.

Een reuzenstembiljet!

Een reuzenstembiljet!

Wat een reuzending! Annina lacht zich altijd een breuk als ze het ziet. Stembiljetten zien er in Zwitserland heel anders uit, en zijn ook veel kleiner.

De juiste kandidaat!

De juiste kandidaat!

Dan de goede kandidaat opzoeken. Daarbij moet je natuurlijk goed nadenken. Alle politieke partijen, met uitzondering van de PVV, beloven plechtig in hun verkiezingsprogramma’s dat ze ook wat voor Nederlanders in het buitenland zullen doen. Maar dat deden ze bij de vorige verkiezingen ook. CDA, VVD en PVV vielen als regerings- en gedoogpartijen door de mand omdat ze in het gedoogaccoord probeerden met het Nederlandse paspoort van de expat aan de haal te gaan. Verder bezuinigden ze op ambassades en consulaten – instanties waar je in het buitenland vaak op bent aangewezen. En ondanks alle mooie beloftes werd het stemmen vanuit het buitenland de afgelopen twee jaren niet makkelijker.

Van de overige partijen was het vooral D66 die in actie kwam toen de regering op paspoortenroof ging. De andere partijen zeiden  “foei” en deden uitspraken om zichzelf mooi te profileren – maar daar bleef het bij. De juiste kandidaat is dus ook snel duidelijk.

Vervolgens moet het betreffende hokje worden roodgemaakt. In een Nederlands stemhokje is dat vanzelfsprekend, want er ligt al een rood Bruynzeelpotlood voor je klaar. In je huiskamer moet je er zelf aan denken. Het hoeft niet met potlood, het mag zelfs met rode lippenstift als je wilt, als het maar rood is en niet afgeeft op de rest van het stembiljet.

Stembiljet in de witte envelop

Stembiljet in de witte envelop

Het stembiljet moet je opvouwen zo dat je stem van buitenaf niet zichtbaar is, en in de witte envelop steken.

Briefstembewijs invullen en ondertekenen

Briefstembewijs invullen en ondertekenen

Bij de stempapieren zit ook een briefstembewijs. Dat moet je dateren en ondertekenen. Niet vergeten, anders is je stem niet geldig.

Oranje verzendenveop

Oranje verzendenvelop

Vervolgens gaat het hele zaakje in de oranje envelop. Daarop staat het adres van de burgemeester van Den Haag, of het adres van de ambassade van je woonland als die ambassade ook een stembureau is. Op het briefstembewijs staat echter, dat je de brief ook mag her-adresseren en sturen naar het consulaat of de ambassade waar je woonland onder valt. Omdat internationale post vaak veel langzamer is dan binnenlandse post, kan dat een oplossing zijn als je in een land met langzame posterijen woont. Of als je, zoals ik, vlakbij de ambassade werkt. Morgen ga ik er even langs en geef het stemformulier persoonlijk bij ze af.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Dubbele nationaliteit, Grensperikelen, Nederlandse bureaucratie, Nederlandse verkiezingen

2 Reacties op “Stembiljet!

  1. Stefanie Laan Stoffels

    Goed gedaan jochie!!

  2. Roland Bol

    Ik kom niet zo vaak in Stockholm, dus ik heb ‘m met ongeveer 3 euro postzegels op de bus gedaan. Hoeveel Nederlanders zouden gaan stemmen als er 3 euro administratiekosten geheven werd …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s