De Grote Reis 14: The Canadian Nacht Twee

De trein rijdt op zijn gemak – van oost naar west heeft Amtrak een hele dag minder nodig dan VIA, althans, als je de spoorboekjes van de beide clubs mag geloven, wat we overigens niet doen – en de volgende ochtend worden we wakker in the middle of nowhere. Veel, heel veel bomen. Af en toe een rivier, meertje, meer, zelfs een waterval, en naarmate de dag vordert ook meer bergen.

Mount Robson - zoals het hoort met echte bergen: in de wolken

Mount Robson – zoals het hoort met echte bergen: in de wolken

Piramidewatervallen

Piramidewatervallen

Het eten en drinken gaat in deze trein veel ontspannener dan in de Amerikaanse varianten. Ook hier zijn er zittingen voor lunch en diner – je kunt nu eenmaal niet met vijftien rijtuigen tegelijk in twee restauratierijtuigen gaan eten – maar je reserveert ruim vooraf voor één van de drie zittinge en er zijn dus geen wachtlijsten. Er wordt ook niet telkens omgeroepen dat je je vooral aan de zittingstijden van het restaurant moet houden, dat je altijd schoenen aan moet hebben als je in de trein onderweg bent (health and safety instructions!), dat het café open gaat (of juist dicht, of nog steeds dicht is maar dat er omgeroepen zal worden als het open gaat) kortom, men vertrouwt wat meer op ’s mensens gezond verstand dan in de Verenigde Staten. Wel zo rustig reizen als je niet elke vijf minuten een omroepbericht van Patty from the deeeeeining carkrijgt.

Stoomtreintje in Jasper

Stoomtreintje in Jasper

Aan het eind van de middag verliezen we een uur door het overschrijden van de provinciegrens. We liggen nu nog maar twee uur achter op Toronto-tijd. Even later komen we aan in Jasper. We staan daar een uurtje stil – het boardingproces neemt blijkbaar nogal wat tijd in beslag. Houdt Canada schoon: terwijl we stilstaan worden keurig alle ramen van de trein (en dat zijn er nogal wat) schoongespoten. En dan gaat het weer verder richting het oosten van het westen. Overigens met een goed half uur vertraging. Dat betekent dat de eerste, en daardoor de tweede, en daardoor ook de derde zitting van het restaurant vertraging oploopt: we zijn vandaag in de derde zitting en kunnen pas tegen negenen aan tafel. Het eten is echter meer dan voortreffelijk. Als we uitgegeten zijn heeft de conductrice onze coupé al omgebouwd voor de nacht. We lezen nog wat en gaan dan snel slapen.

Een opgemaakt bed, nacht 2

Een opgemaakt bed, nacht 2

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Reisverslagen, Reizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s