De Grote Reis 11: Vancouver by rain

Het weer houdt blijkbaar van extremen op onze vakantie. Was het tot nu toe moordend heet – met af en toe een vliegverkeerontregelend onweersklapje – vandaag heeft het de hele dag geregend in Vancouver en omgeving. We hebben er daarom voor gekozen om niet naar de beroemde tuinen in Victoria te reizen: vier uur heen, vier uur terug, om dan in de regen door een tuin te lopen. In plaats daarvan zijn we lekker in de stad gebleven.

Maar eerst: ontbijten! Dat kan niet in het hotel zelf, maar wel vlak ernaast. Bij “De Dutch”. Met een molentje in het logo – en inderdaad, dit is het eerste Nederlandse restaurant dat ik ooit buiten de Nederlandse grenzen heb gezien. Het blijkt zelfs een keten te zijn.

Belangrijkste exportproduct van onze keuken blijkt de Pannekoek te zijn. Er wordt uitgebreid uitgelegd wat het is, en als we bij onze buren kijken, zien we dat er inderdaad keurige pannekoeken worden geserveerd. Daarnaast wordt ook het fenomeen “uitsmyter” aangeboden, waar op de spelling in elk geval nog wel wat aan te merken valt. Verder wordt consequent het woord “de” in plaats van “the” gebruikt, iets wat je als Nederlander vanzelf ook doet als je Engels met een Rudicarellaccent praat. Natuurlijk kan De Licious ook heel goed.

Overal molentjes, klompen en tulpjes, maar niet zo dat je er gek van wordt of je in Volendam waart. En op het mapje van de rekening staat netjes “Dank u wel”.

Voor negen dollar mogen we de hele dag in het openbaar vervoer, weten we. Vraag is alleen: waar krijg je die tickets? Volgens het personeel bij de Dutch bij benzinestations. Dat lijkt ons vreemd, en de benzinestations wijzen ons dan ook allebei door naar het postkantoor in de Capilano Mall. Volgens het ene benzinestations is het 10 stoplichten verderop, volgens het andere (dat er vlak naast ligt) 6 blokken. In elk geval een flink stuk lopen, zodat we netjes natregenen.

Op deze wandeling van een kwartier stellen we vast dat Vancouver een autostad is en geen OV-stad. Terwijl er op de hele looproute maar een distributiepunt voor OV-tickets is (aan het eindpunt van de wandeling immers), komen we langs zeker 10 zaken waar je een auto kunt kopen. Alle merken zijn vertegenwoordigd. En dan zijn de tankstations, autowasseretes, bandencentra, reparatiecentra, en wat al niet meer, nog niet meegeteld.

De bustickets worden uiteindelijk wel geleverd, dus we kunnen droog terug. Meteen ook voor morgen kaartjes gekocht, dat scheelt weer.

We nemen de bus naar het Stanley Park, een groot park dat pakweg tussen ons hotel en de binnenstad ligt. Daar zien we de ganzen die we gisteren ook al zagen.

Helemaal vergeten te vertellen. Schotland heeft zijn schapen, India zijn heilige koeien – Vancouver heeft ganzen. De bus die we gisterenavond naar het hotel hadden, werd halverwege opgehouden door een overstekende groep ganzen. Gakgakgak, ze liepen op de weg op hun dooie gemak. Toeteren? Je dacht toch zeker niet dat ze daar weg van gingen? Niks hoor. Hieronder ziet u de ganzen op een plaatje dat we in Stanley Park maakten.

Als de ganzen dan toch weg zijn, lopen we verder. Wat doe je op een regenachtige dag? Precies, je bezoekt het aquarium van de stad. Er is een betaal-snel-met-je-kredietkaart-automaat zodat we maar kort in de q hoeven te staan (natuurlijk sta je wel even in de rij. Ergens binnengaan zonder rij, dat gáát gewoon niet in Canada). Het aquarium is kleiner dan de toegangsprijs deed verwachten, maar wel heel leuk. Er is uitleg/voedselverstrekking bij de beluga’s, de otters en bij de dolfijnen. En de dolfijnen laten zien dat ze meer kunnen dan alleen vissen vreten. Onderstaande foto is een toevalstreffer, denkt u nu niet dat ik zo handig ben met de camera dat ik deze dolfijn doelbewust in zijn vlucht heb weten te fotograferen. Maar spectaculair is het wel.

Na de dolfijnen en andere zeebeesten nemen we de bus de stad in, en dan de skytrain naar downtown. Als we de halte “Chinatown” zien, besluiten we daar uit te stappen. Annina is helemaal in haar nopjes met zoveel winkeltjes met lekker ruikende en ogende spulletjes.

We eten ook in Chinatown – in het kader van Chinees Eten In Het Buitenland, en dan is de dag al weer een heel eind verder. Voor de verandering gaan we met de Seabus naar de overkant van het water en niet met de bus door Stanley Park. Vandaar met de bus terug naar het hotel.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Reisverslagen, Reizen

3 Reacties op “De Grote Reis 11: Vancouver by rain

  1. Hans

    Ook Hoofddorp heeft ganzen die als een soort heilige koeien het openbaar domein bezet houden. Het liefst het fietspad of de weg.
    Leuke verhalen, Twan en Annina!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s