Njet! Njet! Njet!

Dit weekend heeft Zwitserland zich van zijn conservatieve kant laten zien. Alle drie de landelijke referenda zijn met een duidelijke meerderheid afgewezen.
Dat gold allereerst voor het voorstel om de gezondheidszorg goedkoper te maken. Wat in Nederland dagelijkse kost is, je kunt alleen naar een specialist als de huisarts je doorverwijst, is “aan de urn” met 76% njet afgewezen. In geen enkel kanton was er een meerderheid te vinden, zelfs niet in het doorgaans progressievere franstalig deel. Kom niet aan de freie Arztwahl van de Zwitser, zelfs niet als de verzekeringspremies in de laatste 17 jaar meer dan verdubbeld zijn (1995: gemiddeld 173 frank per maand per inwoner, 2012: 382 frank).

Goed nieuws is, dat ook het voorstel om verdragen tussen Zwitserland en andere landen aan de referendumplicht te onderwerpen, van tafel is. Het scheelt enkele tientallen referenda per jaar.
De beide referenda zijn met zeer grote meerderheden afgewezen: 75% of meer was tegen. Het gebeurt niet vaak dt het volk voorstellen zo duidelijk de prullenmand in gooit.
Ook het bouwsparen gaat niet door: 69% zei nee tegen meer mogelijkheden om belastingvrij voor een huis te sparen.

Regionaal nee was er ook: de inwoners van Olten zeiden nee tegen een fusie met buurgemeentes Trimbach, Hauenstein en Wisen. De conservatieven hebben het volk met succes angst aangejaagd voor hogere belastingen, zo lijkt het. Nu blijven de gemeentes zelfstandig. Dat zal een efficiënte boel zijn: Hauenstein en Wisen zijn gemeentes met nog geen duizend inwoners.

Dat gezondheidszorg wat mag kosten, bleek niet alleen uit het njet op het landelijke referendum, maar ook in jet kantonale referendum over het nieuwe ziekenhuis van Solothurn. Het kanton moet overal bezuinigen, maar een kanton met nauwelijks 350.000 inwoners trekt grif de portemonnaie: 340 miljoen is geen probleem.

Een onverwacht ja kwam op het voorstel voor een nieuwe inrichting van de binnenstad van Olten. Het gebied rondom de stadskerk gaat nu autovrij worden. Het gejammer van de middenstand dat er maar liefst 15 parkeerplaatsen verdwijnen, mocht gelukkig niet baten.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Bern, Democratie, Olten, Politiek, Typisch Zwitsers

Een Reactie op “Njet! Njet! Njet!

  1. Ellen

    Ik denk dat Managed Care niet aangenomen werd om andere redenen dan ivm het zelfstandige opzoeken van specialisten. Zodra je verplicht bent om een arts in een netwerk op te zoeken, ben je de pineut als het om bv psychologen of psychiaters gaat. Je kiest een psychiater omdat je vertrouwen hebt in hem / haar – niet omdat hij / zij toevallig in het netwerk zit, waar je voor koos als het om je huisarts ging. Als je ooit ernstig ziek bent geweest, begrijp je, dat patienten de “beste” arts willen op dit gebied – en niet de arts die toevallig in het netwerk zit waar je ooit voor koos.

    De tweede reden is dat het “Solidaritätsprinzip” (gezonde mensen betalen mee voor chronisch zieke mensen) in Zwitserland een lange traditie heeft – met het nieuwe model zou dat niet meer zo als nu het geval geweest zijn.

    Bij nieuwe gebouwen ivm gezondheidszorg, scholen en sportzalen stem ik persoonlijk (bijna) altijd VOOR het bouwen van deze gebouwen. Vaak gaat het om veel geld, maar zo een gebouw zorgt meestal voor nieuwe banen en is vaak ook duurzamer dan de renovatie van een oud gebouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s