Verkiezingen september 2012: registratie buitenlandse kiezers vanaf nu geopend

In september komen er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat die belangrijke dingen voor je doet (of juist niet), ook als je niet meer in Nederland woont, is me inmiddels wel duidelijk. Als “Den Haag” bezuinigt op de ambassade, betekent dat voor mij meer gedoe met het verlengen van mijn paspoort. “Den Haag” beslist ook over mijn in Nederland opgebouwde AOW en pensioen. En de afgelopen regering probeerde zelfs te voorkomen dat ik naast mijn Nederlandse nationaliteit ook de Zwitserse kan krijgen.

Dus heb ik me daarnet geregistreerd als kiezer. Als je niet in Nederland woont krijg je namelijk niet automatisch een stemkaart toegestuurd. Als je een printer en een scanner hebt hoef je voor die registratie zelfs de deur niet uit. Op de website van de gemeente Den Haag vul je een formuliertje in. Uitprinten, ondertekenen en inscannen. Kopie van je paspoort inscannen. Paspoortscan en formulierscan gaan eenvoudig en snel per e-mail naar de gemeente Den Haag en ergens in augustus valt er netjes een stembiljet in mijn brievenbus.

Het stemmen zelf kan nog niet per internet. Dat had de laatste regering wel netjes beloofd, maar ja, van een regering die zich laat gedogen door de PVV mag je niet al te veel verwachten.

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Dubbele nationaliteit, Grensperikelen, Internet, Nederlandse bureaucratie, Nederlandse verkiezingen, Post en telecommunicatie

8 Reacties op “Verkiezingen september 2012: registratie buitenlandse kiezers vanaf nu geopend

 1. martien

  Geef me aub de directe link naar het formulier, Ik slaag er niet in het op hun website te vinden.

 2. Roland Bol

  Ja – dit lijkt wel te werken.

  Wel een beetje suf met printen – handtekening – scannen. Daar zou je dus een E-legitimatie voor willen gebruiken.

  • Yep, dat is enigszins suf. Qua werk valt het mee: Printje moet ik ophalen bij dezelfde grijze doos als waar ik de scan moet maken. Kwestie van mijn pen en mijn paspoort meenemen als ik naar de printer loop. Maar je zou dit natuurlijk met een DIGID willen oplossen – ware het niet dat je als buitenlandse Nederlander om duistere redenen geen DIGID kunt aanvragen (“Nee, zegt Anita, da besta nie. Want da kannie, dus da ganie” – ik herinner me een briljant Sinterklaasgedicht dat ik ooit van onze gemeenschappelijke ex-collega Tijn mocht ontvangen)

   • DIGID?
    10 maart 2010 ontving ik een vertrouwelijke brief met de activeringscode voor mijn DIGID. Sinds dien werkt de DIGID en heb ik die o.a. gebruikt om de bankrekening voor mijn pensjoen te veranderen. Ik ben nederlands staatsburger en woon sinds 1963 in Noorwegen.
    Ook ik begrijp niet dat ik me weer moet registreren voor de tweede kamer
    verkiezingen, terwijl ik een DIGID heb. Bovendien kontrolleert de RVB
    ieder jaar dat ik nog leef en dat ik nog op hetzelfde adres woon.
    Maar dan weer: waar moeten de ambtenaren van leven als het allemaal zo
    eenvoudig wordt?

 3. Roland Bol

  Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? AOW?
  Zie https://www.digid.nl/vraag-en-antwoord/?nodeid=1978

  Roland (in Uppsala)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s