Verkiezingen september 2012: registratie buitenlandse kiezers vanaf nu geopend

In september komen er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat die belangrijke dingen voor je doet (of juist niet), ook als je niet meer in Nederland woont, is me inmiddels wel duidelijk. Als “Den Haag” bezuinigt op de ambassade, betekent dat voor mij meer gedoe met het verlengen van mijn paspoort. “Den Haag” beslist ook over mijn in Nederland opgebouwde AOW en pensioen. En de afgelopen regering probeerde zelfs te voorkomen dat ik naast mijn Nederlandse nationaliteit ook de Zwitserse kan krijgen.

Dus heb ik me daarnet geregistreerd als kiezer. Als je niet in Nederland woont krijg je namelijk niet automatisch een stemkaart toegestuurd. Als je een printer en een scanner hebt hoef je voor die registratie zelfs de deur niet uit. Op de website van de gemeente Den Haag vul je een formuliertje in. Uitprinten, ondertekenen en inscannen. Kopie van je paspoort inscannen. Paspoortscan en formulierscan gaan eenvoudig en snel per e-mail naar de gemeente Den Haag en ergens in augustus valt er netjes een stembiljet in mijn brievenbus.

Het stemmen zelf kan nog niet per internet. Dat had de laatste regering wel netjes beloofd, maar ja, van een regering die zich laat gedogen door de PVV mag je niet al te veel verwachten.

Doe mee met de conversatie

8 reacties

 1. Geef me aub de directe link naar het formulier, Ik slaag er niet in het op hun website te vinden.

  1. Martien,
   Als je op http://www.denhaag.nl/verkiezingen op “Kiesrecht voor Nederlanders in het buitenland” klikt, kom je op een informatiepagina met eerst een stuk uitleg. Vervolgens komt het kopje “Stemmen per post vanuit het buitenland”. Vlak daarnaast staat rechts een blauwe button “Registreren”. Die moet je hebben. Je komt dan op het formulier.
   De rechtstreekse link is https://formulier.denhaag.nl/tripleforms/TriplEforms.aspx?scenario=scRegistratieformulierKiezersBuitenland
   Ik heb die link nu ook opgenomen in mijn blog.

 2. Ja – dit lijkt wel te werken.

  Wel een beetje suf met printen – handtekening – scannen. Daar zou je dus een E-legitimatie voor willen gebruiken.

  1. Yep, dat is enigszins suf. Qua werk valt het mee: Printje moet ik ophalen bij dezelfde grijze doos als waar ik de scan moet maken. Kwestie van mijn pen en mijn paspoort meenemen als ik naar de printer loop. Maar je zou dit natuurlijk met een DIGID willen oplossen – ware het niet dat je als buitenlandse Nederlander om duistere redenen geen DIGID kunt aanvragen (“Nee, zegt Anita, da besta nie. Want da kannie, dus da ganie” – ik herinner me een briljant Sinterklaasgedicht dat ik ooit van onze gemeenschappelijke ex-collega Tijn mocht ontvangen)

   1. DIGID?
    10 maart 2010 ontving ik een vertrouwelijke brief met de activeringscode voor mijn DIGID. Sinds dien werkt de DIGID en heb ik die o.a. gebruikt om de bankrekening voor mijn pensjoen te veranderen. Ik ben nederlands staatsburger en woon sinds 1963 in Noorwegen.
    Ook ik begrijp niet dat ik me weer moet registreren voor de tweede kamer
    verkiezingen, terwijl ik een DIGID heb. Bovendien kontrolleert de RVB
    ieder jaar dat ik nog leef en dat ik nog op hetzelfde adres woon.
    Maar dan weer: waar moeten de ambtenaren van leven als het allemaal zo
    eenvoudig wordt?

   1. Zoals eerder vermeld heb ik een burgerservicenummer en ik heb OAW, zij het dan gekort. Maar ik ben niet belastingplichtig in Nederland. Mijn AOW wordt in Noorwegen belast, samen met mijn noorse pensjoen. Het schijnt dus samen te hangen met de AOW en niet met de belastingplicht.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: