Het CDA draait en draait

Nu het kabinet gevallen is, lijkt het erop dat de standpunten van het CDA over buitenlanderonvriendelijke thema’s (burkaverbod, dubbele nationaliteit) veranderen als een kameleon in een verfwinkel. Demissionair minister Spies weet te melden dat de twee wetsvoorstellen die de regering hierover voorbereidde, wat haar betreft niet meer hoeven. En ook op de website van het CDA vinden ineens opvallende mutaties plaats.

Het CDA is natuurlijk de nationale draaikeutel in de Nederlandse politiek. Ze zitten in het midden van het politieke spectrum (althans, dat vinden ze zelf) en moeten de ene keer met links, en de andere keer met rechts samenwerken. En wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Het onderbuik-oordeel over dergelijk gedrag is: “hypocriet”, “onberekenbaar”. Toch vind ik dat maar ten dele terecht. De regering heeft, in ruil voor de gedoogsteun van de PVV, een aantal “kroonjuwelen” van die partij moeten accepteren. Als je dat doet, geeft het geen pas als een minister telkens roept, dat ze die wetsvoorstellen alleen maar indient om de PVV te vriend te houden. Je sluit een compromis en je voert dat uit. Afspraak is afspraak. Als je je niet in het compromis kunt vinden, moet je geen minister worden.

Nu de PVV de stekker uit het kabinet getrokken heeft, is ook het compromis over de kroonjuwelen van tafel en dus kan de regering van standpunt wijzigen. Het is eigenlijk heel positief om van een CDA-bewindsvrouw te horen dat de deur voor dubbele nationaliteiten op een kier wordt gezet. Het CDA is tot nu toe een verklaard tegenstander van dubbele nationaliteiten geweest. Dat dateert al van voor de samenwerking met de PVV en gold in Nederland voor alle confessionele partijen.

Wat betreft het CDA zelf: We beschuldigen de PVV er nu massaal van dat ze een “onbetrouwbare regeringspartner” is. Het CDA zou echter net zo onbetrouwbaar zijn geweest als ze eerst het gedoog- en regeeraccoord steunen en zich vervolgens in de Tweede Kamer tegen voorstellen keren die in die accoorden zijn afgesproken.

De enige vraag die overblijft, is ook al tijdens de kabinetsformatie gesteld. Moet een christelijke partij zich überhaupt inlaten met een partij als de PVV, die zich openlijk tegen buitenlanders en aanhangers van de islam keert? Destijds leek het erop, dat het CDA, al dan niet onder grote druk van Maxime Verhagen, gekozen heeft voor de macht ten koste van de inhoud en de principes. Maar een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. Bovendien heeft Verhagen de aftocht geblazen. Er is dus hoop.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dubbele nationaliteit, Grensperikelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s