Minister De Jager op de Zwitserse toer

Hij behoedde Nederland voor pek, veren en 1,2 miljard euro boete uit Brussel: minister De Jager kreeg het voor elkaar om ondanks een kabinetscrisis een meerderheid te vinden voor een moeilijk begrotings- en bezuinigingsplan.

Wat niemand tot nu toe lijkt te hebben opgemerkt: De Jager is erg Zwitsers te werk gegaan. In Zwitserland gaat het zo bij vrijwel elk wetsvoorstel van de Bundesrat (regering). Omdat alle grote partijen ministers leveren, is er geen duidelijke oppositie in het parlement. Ook de regeringspartijen, als je daar al van kunt spreken, leveren soms oppositie tegen de Bundesrat. Net als afgelopen week in Nederland heeft ook hier vooral extreemrechts er een handje van. Het is immers stoer om tegen te zijn, en dat is dan weer nuttig om kiezers aan te trekken (en net als in Nederland is extreemrechts beter in “tegen” zijn dan in het leveren van constructieve oplossingen).
En ook hier moet een Bundesrat dus regelmatig bij andere partijen te rade gaan als een regeringspartij (lees: de SVP) weer eens dwars ligt.
Groot verschil: hier in Zwitserland is dat geen reden voor een regeringscrisis of nieuwe verkiezingen. Het is immers doodnormaal dat je voor een compromis dan weer eens met de een, dan weer eens met de ander samenwerkt.

Het is nu nog te hopen dat ook de werking van De Jagers begroting “Zwitsers” is. Dan is de economie van Nederland er gauw weer bovenop en wie weet, wordt het dan nog eens wat met de euro.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder De EU, De SVP en racisme, Democratie, Nederlandse verkiezingen, Politiek, Typisch Zwitsers

Een Reactie op “Minister De Jager op de Zwitserse toer

  1. Pingback: Minister De Jager op de Zwitserse toer | Switzerland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s