Huisje huren

Als je in Zwitserland op zoek gaat naar een (huur)woning, werkt dat even anders dan in Nederland. Zwitserland kent nauwelijks of geen sociale woningbouw. Sommige grote bedrijven, zoals de SBB, bouwen op beperkte schaal flats die in eerste instantie voor hun eigen medewerkers bestemd zijn, maar dat is dan dat. Ook het fenomeen huursubsidie is vrijwel onbekend. Dat betekent aan de ene kant dat er geen ellenlange wachtlijsten van woningbouwverenigingen zijn – maar aan de andere kant dat de huurmarkt veel meer op “vraag en aanbod” is gericht, met gevolgen voor het prijskaartje. Naast de verplichte ziektekostenverzekering is de maandelijkse huur dan ook de belangrijkste aanslag op het budget van veel Zwitserse huishoudens. Als het een beetje tegenzit (of meezit, afhankelijk van je perspectief) betaal je per jaar meer huur dan belasting.

Een belangrijke factor daarbij is: waar ga je wonen. Een woning in Delfzijl is goedkoper dan dezelfde woning in Amsterdam. Hier gaat dat net zo, en de prijsverschillen zijn misschien nog wel groter dan in Nederland. Mijn ochtendblad presenteerde vanochtend een overzichtje. Uitgangspunt was daarbij telkens een doorsnee 4½-Zimmer-Wohnung van 100 m² met balkon. Die 4½ betekent, dat de woning vier kamers heeft (normaalgesproken dus een woonkamer en drie slaapkamers) en dat de keuken groot genoeg is om er ook te kunnen eten. Op grond van ongeveer 250.000 huuradvertenties uit 2011 wist de krant het volgende kaartje te maken:

Huurprijzen Zwitserland 2011

Huurprijzen in Zwitserland 2011. Bron: Oltner Tagblatt, 11 april 2012 (klik op de kaart voor een vergroting)

De duurste plek van het land is het centrum van Genève, waar je voor de doorsneeflat 4.850 franken per maand mag neertellen. Het goedkoopst is de gemeente Nesslau-Krummenau, in het oosten van het land, waar hetzelfde flatje nauwelijks 1.000 frank per maand kost. Het kaartje laat meteen zien dat je voor een mooi uitzicht stevig in de portemonnaie moet tasten: de gebieden rond het Meer van Genève, de Zürichsee, het Vierwoudstedenmeer en in Graubünden zijn de duurste van het land. Bekend is de Goldküste aan de noordoostoever van de Zürichsee. Maar ook aan de overkant van het meer, aan de noordwestover, kost de doorsneeflat minstens 2.600 frank per maand. In de gemeentes rond het meer van Genève moet je – op een paar uitzonderingen na – rekenen met minstens 2.400 frank per maand.Binnen de steden variëren de prijzen enorm. Gemiddeld moet je in Zürich met 2.900 frank per maand rekenen – maar de standaardflat kost in de wijk Schwamendingen 2.200 frank en in de “City” 4.400 frank per maand.Zolang je niet in de toeristengebieden of met “meerzicht” woont, huur je het goedkoopst ver weg van de steden Zürich, Genève, Lausanne, Bern en Basel. Bijvoorbeeld in Glarus, het Emmental of in de Jura. Dat hoeft wat betreft uitzicht dus niet veel slechter te zijn. En ook aan “bereikbaarheid” hoef je niet veel concessies te doen. Olten, het kloppend hart van het Zwitserse spoorwegennet, hoort ook bij de goedkoopste gemeentes van het land – en mijn collegae brengen je met de trein stipt en in een half uurtje naar de centra van Zürich, Basel, Bern en Luzern.

Advertenties

6 reacties

Opgeslagen onder Typisch Zwitsers

6 Reacties op “Huisje huren

 1. Pingback: Huisje huren | Switzerland

 2. Leuk en lezenswaardig verhaal weer Twan!

 3. mooie info, waarom niet kopen ipv. huren?
  bij Credit Suisse een rente van 1%

  • Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:
   – De bank financiert hier in de regel maximaal 80% van de koopsom – als je de overige 20% en de bijkomende kosten niet zelf kunt betalen, wordt kopen heel lastig.
   – Zwitsers zijn voor Nederlandse begrippen risicomijdend. Huur is niet goedkoop, maar je weet in elk geval precies waar je aan toe bent en loopt geen risico op stijgende rente of dalende huizenprijzen. Daarom huren veel Zwitsers.
   – Omdat veel Zwitsers huren, is de koopmarkt betrekkelijk klein. Er is voor Nederlandse begrippen weinig vraag en aanbod. Dat maakt het soms moeilijk te vinden wat je zoekt, en kan ook betekenen dat het verkopen van je huis langer kan duren.

   Maar verder heb je absoluut gelijk: De hypotheekrente is hier veel lager dan in Nederland, en niet alleen bij Credit Suisse maar bij alle Zwitserse banken. Zeker met de huidige rentestand pakt kopen al gauw voordeliger uit dan huren.

   De lage Zwitserse rente is ook voor sommige mensen in de Eurozone een reden geweest om een hypotheek in Zwitserse franken te nemen. Maar als je huis een waarde heeft in euro en je ook je inkomen in euro hebt, loop je daarbij wel een risico als de eurokoers onderuit gaat (zoals de afgelopen anderhalf jaar: -20% t.o.v. de Zwitserse frank). Niet alleen ga je dan ineens meer rente betalen (die gaat immers in “dure” franken), ook kan de bank lastig gaan doen over de waarde van je huis (in franken) ten opzichte van de hypotheeksom.

 4. Ellen

  Omgekeerd is het erg leuk op dit moment om wat in EUR-land te kopen en met je zwitserse salaris te financieren! En dan de maandelijkse betalingen te hedgen zodat je niet al te grote afwijkingen hebt.

 5. Het blijft in Nederland stagneren lijkt het wel. Ik had verwacht dat een land als Zwitserland dit wel beter geregeld had. Dat lijkt daar toch ook anders geregeld te wezen. Mooi artikel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s