Zingen en topografie

Een van de bijzondere manieren om mijn Wahlheimat beter te leren kennen is zingen. Annina en ik zingen in het koor van onze kerk. Natuurlijk is dat een prima manier om mensen te leren kennen in Olten. Maar je komt ook nog eens ergens. De meeste koren kampen met een mannentekort en vragen elkaar dus zo nu en dan om hulp. Zo zong ik vorig jaar mee in het koor van Erlinsbach SO. En dan moet je dus ineens op wereldreis bij je in de buurt. To boldly go where no Dutchman has gone before is waarschijnlijk wat overdreven, maar toch: was u al eens in Erlinsbach SO? Waarschijnlijk niet. Ik bedoel maar.
Olten ligt zo centraal dat je zelfs naar Erlinsbach SO een rechtstreekse bus hebt. Die hobbelt de hele omgeving door en na een halfuurtje ben je er. Het belangrijkste aan Erlinsbach is, dat het een dorp op een kantonsgrens is. Erlinsbach SO is het deel van kanton Solothurn, Erlinsbach AG ligt aan de andere kant van de beek en is kanton Aargau. Als jij aan de SO-kant van de beek woont en je buurman aan de AG-zijde, dan gaan zijn kinderen naar een andere school dan de jouwe. Zij hebben een lagere school van 5 jaar, jouw kinderen een van 6 jaar. Zij zijn waarschijnlijk geboren in het kantonspital van Aarau, de jouwe in Olten. Wordt er onverhoopt ingebroken, dan bel je de kantonspolizei Solothurn, je buurman zou met Aarau moeten telefoneren. Al zou je precies dezelfde baan hebben als je buurman, hij betaalt minder belasting dan jij. Solothurn is een stuk duurder dan Aargau. Kortom, het is een klein Baarle-Hertog/-Nassau daar in Erlinsbach.
Vanochtend kreeg ik een mailtje of ik het koor van Matzendorf een keertje kan versterken. Net als Erlinsbach hoort Matzendorf in de categorie “kleinere plaatsen zonder station”. Bedenk daarbij dat Zwitserland drie keer zoveel stations heeft als Nederland en maar half zoveel inwoners. Als een plaats geen station heeft, ben je dus werkelijk in Nirgendwil beland. Matzendorf is zo klein dat je zelfs vanuit Olten geen directe verbinding hebt. Je moet met de sneltrein van de SBB naar Oensingen, dan met de boemel van de Oensingen Balsthal Bahn naar Thalbrücke, en dan nog overstappen op de postauto. Overbodig te vermelden dat dat allemaal naadloos op elkaar aansluit, zodat je ondanks de overstappen nauwelijks meer dan een halfuur onderweg bent. Natuurlijk help ik dat koortje uit de brand. Zo kom je nog eens ergens. Matzendorf, here I come!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Grensperikelen, Olten, Reizen, Reizen in Zwitserland, Typisch Zwitsers

Een Reactie op “Zingen en topografie

  1. Leuk en leerzaam verhaal weer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s