Gewoon je werk doen is soms strafbaar

Natuurlijk is de titel van toepassing als je “inbreker” of “beroepsmoordenaar” als je vak beschouwt. Maar het kan je ook bij ogenschijnlijk onschuldige beroepen overkomen. Dat ondervonden belastinginspecteurs van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. In hun jacht op belastingontduikers kwamen ze – niet onverwacht – in Zwitserland terecht. En zijn daar, net zoals ze gewend waren in hun eigen Grosse Kanton, op zoek gegaan naar gegevens van verdachte bankrekeningen en hun rekeninghouders. In Duitsland een respectabel beroep, maar in Zwitserland streng verboden vanwege het beruchte bankgeheim. “We” kunnen het op dat punt toch al niet goed vinden met de noorderburen, maar nu is het conflict verder opgelaaid: Zwitserland heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd  tegen de betreffende medewerkers van de grootkantonale belastingdiensten. Ze worden beschuldigd van spionage. Als ze het grote kanton eens verruilen voor één van de 26 kleinere, worden ze ontvangen met handboeien en onvrijwillig logies met ontbijt. Toch net weer anders dan de gebruikelijke Ferien in der Schweiz.
In Duitsland is de politiek – het is verkiezingstijd in Nordrhein-Westfalen – empört, hier is de heersende opinie dat “we” eindelijk eens onze tanden laten zien en dat die Duitsers niet moeten denken dat ze bij een ander ongevraagd kunnen doen alsof ze thuis zijn.
Het is meteen de ondertoon van de belastingstrijd tussen de twee landen: Duitsland wil dat de Zwitserse banken zich als Duitse banken gaan gedragen, Zwitserland wil dat de Duitse belastingdienst zich als een Zwitserse gaat gedragen. En daarmee komen beide partijen al jarenlang geen steek verder.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Banken, Grensperikelen, Politiek, Typisch Zwitsers

2 Reacties op “Gewoon je werk doen is soms strafbaar

  1. Erik Evrard

    Als er ook een internationaal aanhoudingsbevel s uitgevaardigd, lopen de heren bij hun volgende Ferien aan de Costa Brava of Côtes d’Azure ook een risico om aan Zwitserland uitgeleverd te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s