Stemmen tellen

Vandaag was het weer stemmen tellen geblazen: vijf nationale referenda en daarnaast talloze kantonale en gemeentelijke.

 • Landelijk waren de belangrijkste:
  • het was geen verrassing dat het Vakantie-initiatief van de vakbonden werd afgewezen. Zwitsers zijn nijvere mieren, vier weken vakantie per jaar is genoeg. Al hebben de meesten toch wel ietsje meer – ikzelf heb bijvoorbeeld 26 vakantiedagen.
  • wat wel een verrassing was: het initiatief dat het aantal “tweede woningen” per gemeente wil begrenzen op 20% is – zij het met een heel krappe meerderheid – aangenomen. Nu barst de strijd rond over de definitie van “tweede woning”, want weliswaar wil niemand dat een gemeente overspoeld wordt met tweede woningen, maar natuurlijk wel zijn eigen tweede vakantiehuisje of pied-à-terre
  • ook geen verrassing: het voorstel om een vastgestelde minimumprijs voor boeken tegen te gaan is aangenomen.
 • Niet alleen landelijk werd er gestemd, maar ook kantonaal.  Pikant was een voorstel in ons eigen kanton Solothurn, dat de politie wil verplichten bij misdadigers de nationaliteit te noemen. Uiteraard een voorstel uit de SVP-koker – en tot ieders stomme verbazing ook nog aangenomen met een ruime meerderheid. Waarbij kanton Solothurn dus weer zakt in de rangschikking van tolerante kantons.
Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, De SVP en racisme, Democratie, Politiek, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

3 Reacties op “Stemmen tellen

 1. Peter Bruin

  Dat het ijverige Zwitservolk niet warmloopt voor twee extra vakantieweken verrast me inderdaad niet. Wel dat ze in de bergkantons graag hun landschap zouden blijven volbouwen met tweede woningen, maar dat uitgerekend lieden in lagergelegen streken (die zo’n buitenhuisje toch wel zouden kunnen zien zitten) daar een stokje voor steken.

  Het voorstel over de vaste boekenprijs was toch juist om die weer in te voeren, en is nu afgewezen, als ik het goed begrijp? In dit opzicht liet de Röstigraben duidelijk van zich spreken: cultuurminnende francofonen pro, marktgezinde oosterlingen contra.

  Hier in kanton Zürich was de SVP minder succesrijk dan bij jullie: twee voorstellen om naturalisatie van buitenlanders moeilijker te maken hebben het niet gehaald.

 2. hector

  “Pikant was een voorstel in ons eigen kanton Solothurn, dat de politie wil verplichten bij misdadigers de nationaliteit te noemen. Uiteraard een voorstel uit de SVP-koker – en tot ieders stomme verbazing ook nog aangenomen met een ruime meerderheid. Waarbij kanton Solothurn dus weer zakt in de rangschikking van tolerante kantons.”

  Waarom is dat pikant, lijkt me zeer verstandig, niet alleen omdat feiten boven tafel moeten komen maar ook vanwege ‘meten is weten’ en problemen zo (serieus) aangepakt kunnen worden. Dat Zwitsers verstandige mensen zijn, niet cultuurrelativistisch zijn en niet vol (linkse) zelfhaat zitten, getuigt van zelfbewustzijn, trots en beschaving. Dat is ware tolerantie en niet de ‘weg met ons’-tolerantie ‘(betekent ‘lijdzaam ondergaan’ oftwel iets toestaan dat je niet wilt en dat is juist negatief) dat slechts een teken van decadentie, lafheid en onverschilligheid is. Zwitserland laat zien dat referenda echte democratie (betekent ‘volkssoevereiniteit’) is en in Zwitserland zijn ze i.t.t. Nederland niet bang voor het volk. hulde!

  Hier kan de regentenkliek in Nederland die achter fascistisch-Brussel aanlopen veel van leren, zowat wat betreft democratie als vrijheid en soevereiniteit (terwijl ons land in vroegere eeuwen het voorbeeld van vrijheid, zelfbeschikking en soevereiniteit van volken was).

  • We zijn het duidelijk niet eens en in het bijzonder je opmerking over fascistisch-Brussel laat ik voor je eigen rekening.

   Inhoudelijk: het voorstel ging helemaal niet over wat je over “feiten boven tafel” en “meten is weten” beschrijft. Natuurlijk is van verdachten en schuldig-bevondenen de nationaliteit bekend en worden die gegevens gebruikt om, zoals je zelf zegt, “problemen serieus aan te pakken”. Daar was helemaal geen referendum voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s