Kerncentrale bij Bern door rechter stilgelegd

Groot nieuws over kerncentrale Mühleberg bij Bern. Gisteren heeft het Bundesverwaltungsgericht een klacht van omwonenden over de vermeende onveiligheid van de centrale beoordeeld. Uitspraak: de centrale moet uiterlijk in juni 2013 de deuren sluiten, want er zijn behoorlijke veiligheidsrisico’s. Scheurtjes in de kernmantel en onvoldoende bescherming bij aardbevingen. Ook het koelsysteem werd als “ontoereikend” beoordeeld.
Uit het oordeel blijkt dat het ministerie voor milieu, verkeer, energie en communicatie UVEK en het Eidgenössische Nuklearsicherheitsinspektorat al een tijdje aan het zwartepieten zijn. Het UVEK had kortgeleden nog een vergunning voor onbepaalde tijd afgegeven – naar verluidt op grond van analyses van datzelfde Inspektorat. Het Inspektorat zegt, dat het UVEK over de vergunningen gaat, het UVEK zegt dat levensduur van de Zwitserse kerncentrales een zaak voor experten is. Fijn dat twee instanties ruziën terwijl de betroffen centrale met plakband aan elkaar blijkt te hangen.
De Berner Kraftwerke, die dat plakband exploiteren, zijn natuurlijk nijdig. Ze willen de zaak misschien voor de hoogste rechter, het Bundesgericht in Lausanne, brengen. Ook de SVP jammert. De rechter zou een politiek oordeel hebben geveld. Afijn, de SVP vertegenwoordigt de topmanagers van de Zwitserse kerncentrales, die nu een veel minder stralende prognose voor hun dikke bonussen hebben. Het enkele feit dat de SVP jammert, is al een teken dat de rechter gisteren goed werk heeft geleverd.
De anti-atoomlobby – die is er ook, maar omdat die niet zo ’n vette sponsor als de SVP heeft, hoor je er minder van – is tevreden en richt haar pijlen nu op de centrale van Beznau, de oudste kerncentrale in zijn soort ter wereld.
Ä suubere Schwiiz – zäme geits!

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bern, De SVP en racisme, Politiek, Typisch Zwitsers, Veiligheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s