How to lie with statistics

Vorige week schreef ik over een leraar die in Olten werkt, maar officieel in St. Gallen bij zijn ouders woont. In Olten heeft hij een flatje waar hij doordeweek overnacht. Tot nu toe was hij in St. Gallen belastingplichtig, maar nu heeft de rechter bepaald dat hij in kanton Solothurn belasting moet gaan betalen in plaats van in St. Gallen.

Het Oltner Tagblatt (OT) was er als de kippen bij om eens grondig uit te zoeken hoe dat zit met die leraren in Olten. De Fachhochschule Nordwestschweiz (FHNW), zeg maar de grote HBO-onderwijsinstelling hier in de buurt, heeft een aantal afdelingen in Olten en Solothurn. Daar zijn 260 leraren werkzaam – en jawel: afgelopen zaterdag kon het OT met gepaste trots melden dat maar liefst 78% van die leraren niet in kanton Solothurn woont. De teneur van het krantenartikel was, dat een behoorlijk deel van hen binnenkort door de Solothurnse belastingdienst achter de broek gezeten zal gaan worden.

Rabiate nonsens natuurlijk. Hieronder zie je een kaart van het kanton Solothurn.

Kaart van kanton Solothurn

Je ziet dat dat een onsamenhangende lap grond is, met vier exclaves en ook verder allerlei aanhangels. Zoek de stadjes Olten en Solothurn maar eens op. Je stelt al snel vast dat je je in die steden nauwelijks meer dan een paar kilometer kunt bewegen zonder een kantonsgrens te overschrijden. Voeg daar de centrale ligging van met name Olten (sorry, beste aartsrivaal Solothurn, wij liggen echt centraler dan jullie) aan toe en je concludeert: van die 78% bezit het overgrote deel geen pied-à-terre, maar een abonnement van de SBB. Ze forensen dagelijks heen en weer tussen woon- en werkplaats. Jammer voor de belastingdienst van kanton Solothurn. Jammer ook voor het OT. Weer een sensatieverhaal minder.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Grensperikelen, Reizen, Reizen in Zwitserland, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s