Wet of godsdienst?

In Nederland heeft een man een boete gekregen omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen. Het was die dag een rustdag, volgens zijn geloof mag hij dan geen identiteitsbewijs bij zich hebben, zo schreef nu.nl:  http://www.nu.nl/binnenland/2746496/beroep-joodse-man-zonder-id-kaart.html

Identiteitsbewijzen en godsdienst, het is een moeilijke combinatie. Dat begint al met de foto. Daar mag geen gezichtsbedekkende kleding op staan. Tenzij je religieuze bezwaren hebt. Misschien moet ik voor mijn nieuwe paspoort (over een jaar of drie) een godsdienst voor de aanbidding van de heilige wintersportvakantie oprichten, die vereist dat je bij officiële gelegenheden, daarbij inbegrepen het maken van foto’s voor reisdocumenten, een skihelm en een bivakmuts dragen moet. Als Nederland me dan überhaupt nog hebben wil, misschien ben ik tegen die tijd wel zo’n enge buitenlander geworden die twee paspoorten wil. Maar da’s weer een ander verhaal.

Wat betreft die arme gelovige: als die zijn zin krijgt, richt het dievengilde de orde van de heilige Graai op, die het dragen van identiteitsbewijzen geheel verbiedt en het dragen van gezichtsbedekkende kleding verplicht stelt, de anarchisten gaan de heilige Anarchius aanbidden en de hooligans Koning Voetbal. Misschien dat zelfs de atheïst gaat toegeven dat hij gelooft.

De eigen vrijheid, ook die van godsdienst, houdt op waar de rechten van anderen beginnen. De vrijheid van de Partij-van-de- trouwens ook, mocht die blonde griezel weer proberen om schaamteloos publiciteit uit dit incident te halen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder De SVP en racisme, Democratie, Dubbele nationaliteit, Grensperikelen, Kerk, Nederlandse bureaucratie, Politiek, Reizen

Een Reactie op “Wet of godsdienst?

  1. Roland Bol

    Ik ben niet op de hoogte van die geloofsregels, maar volgens mijn logica moet de man naakt rondgelopen hebben. …. Misschien vroeg de politie hem daarom wel naar een identitietsbewijs.

    Over het oprichten van godsdiensten: vanuit Uppsala speidt zich het “kopimisme” over de wereld. Voor wie geen Zweeds beheerst, hier is de nederlandstalige versie: http://www.kopimisme.org/ Kort samegevat: als je het kopieren van informatie tot godsdienst verheft, mag je laagvloerse economische overwegingen zoals het auteursrechten negeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s