Dubbel paspoort: ook het bedrijfsleven is vóór

Het is inmiddels een stuk stiller geworden over de snode plannen van ex-minister Donner om de dubbele nationaliteit aan banden te leggen. Minister Spies lijkt, hoe verstandig, veel minder zin te hebben in dit plan dan haar voorganger.

Dat wil niet zeggen dat de weerstand tegen het wetsvoorstel van Donner niet groeit. Integendeel. Het aantal handtekeningen op de protestsite is inmiddels opgelopen tot meer dan 20.000. En ook op andere verwachte en onverwachte plaatsen groeit de weerstand:

 • Natuurlijk weert het bedrijfsleven – traditioneel innig verbonden aan regeringspartij VVD – zich. Veel prominente CEO’s, president-directeuren, commissarissen en andere mensen wiens naam regelmatig genoemd wordt hebben de petitie ondertekend. Bijvoorbeeld:
  • Jeroen van der Veer, voormalig CEO Shell
  • Dick Benschop, President-Directeur Shell
  • Frans van Houten, CEO Royal Philips Electronics
  • Herman Bruggink, voormalig CEO Reed Elsevier
  • Hans Vemer, voormalig CEO Organon
  • Antony Burgmans, voormalig CEO Unilever
  • Jan Kalff, voormalig voorzitter Raad van Bestuur ABN-AMRO
  • Herman Wijffels, voormalig bestuursvoorzitter Rabobank
  • Wim Dik, voormalig voorzitter Raad van Bestuur KPN
 • Interessant genoeg is er ook weerstand vanuit gereformeerde hoek. De confessionele partijen (zoals SGP, CU en regeringspartij CDA) zijn traditioneel sterk gekant tegen dubbele nationaliteiten. Maar de gereformeerde spreekbuis bij uitstek, het Reformatorisch Dagblad, publiceerde afgelopen maandag een artikel waarin de tegenstanders van Donners plannen welwillend aan het woord gelaten werden. Men is er in de gereformeerde wereld achtergekomen, dat er ook Nederlandse predikanten in het buitenland wonen, en dus slachtoffer kunnen worden van het wetsvoorstel-Donner. Niet alleen als ze terug naar Nederland zouden willen keren om voor familie te zorgen, maar bijvoorbeeld ook als de Heere hen terug naar Nederland roept om in een Nederlandse gemeente te komen werken.
 • D66 heeft eind januari nieuwe kamervragen gesteld aan minister Spies, waarin kortweg wordt gevraagd wat zij er nu eigenlijk van denkt en wat ze van plan is. Minister Spies zit nog te broeden op het antwoord.

Aan de ene kant is het te hopen dat het stil wordt rond het wetsvoorstel, en dat het uiteindelijk in een Haagse la verdwijnt waar het nooit meer uit tevoorschijn wordt gehaald. Dat zou een impliciet succes betekenen, ook voor de meer dan 20.000 ondertekenaars van de petitie.

Aan de andere kant: het tegenhouden van het plan-Donner zou eigenlijk nog maar het begin moeten zijn. Ook de huidige Nederlandse wetgeving is op het gebied van dubbele nationaliteiten ronduit xenofoob. Ikzelf verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik met een Zwitserse getrouwd ben. Als ik over een paar jaar Zwitser wil worden, mag ik – alleen vanwege mijn huwelijk met Annina – de Nederlandse nationaliteit behouden. Een Nederlandse SBB-collega van mij, die al meer dan tien jaar hier woont maar niet met een Zwitserse getrouwd is, zou bij het aanvragen van de Zwitserse pas de Nederlandse moeten inleveren. Te gek voor woorden toch? Zeker als je bedenkt dat hij de expert bij uitstek is als het gaat over wissels en wisselverwarmingen. En dus feitelijk een van de sleutels in handen heeft om de onvolprezen vaderlandse spoorwegen weer op de rails te krijgen. Als je van zo iemand de Nederlandse nationaliteit afpakt, komt het natuurlijk nooit meer goed met het spoor daar bij jullie. Misschien moeten we de petitie niet alleen indienen bij minister Spies maar ook bij minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dubbele nationaliteit, Grensperikelen, Reizen, Reizen in Zwitserland, Typisch Zwitsers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s