Zwitsers houden het heelal schoon

Dat Zwitsers een opgeruimd volkje zijn, heb ik u al wel vaker verteld. Maar ze hebben ook de naam in zichzelf gekeerd te zijn en niet verder te kijken dan hun alpenweide groot is. Geen EU-lidmaatschap, dat soort dingen. De EPFL (de technische universiteit van Lausanne) rekent definitief af met dat vooroordeel. Vanaf nu houden de Zwitsers niet alleen hun eigen bergen schoon, maar het hele heelal.

Tikje overdreven? Nee hoor. Aan de EPFL is vandaag het startschot gegeven voor het project Clean Space One. Doel is het ontwikkelen van satellieten die overblijfselen van oude raketten en afgedankte satellieten netjes gaan opruimen. En als je ze mag geloven, is dat nodig ook. Sinds de jaren vijftig zweven miljoenen kleine en minder kleine stukjes satellietafval rond onze aarde. Zeker 16.000 stukjes hebben een diameter van ten minste 10 centimeter. Tien centimeter, dat lijkt niet veel, maar aangezien deze deeltjes met een snelheid van meer dan 28.000 kilometer per uur rond onze planeet snorren, hebben ze dezelfde vernietigende kracht als een terreinwagen die met 100 km/u onderweg is. Het internationale ruimtestation ISS moest al meerdere malen uitwijken om geen afval door de ruit te krijgen, en in 2009 botste een Amerikaanse satelliet met een Russisch afdankertje. Gevolg: meer dan 2.000 brokstukken, die nu vrolijk rond de aardbol draaien.

Clean Space One heeft tot doel in elk geval de twee piepkleine Zwitserse satellietjes netjes op te ruimen. Als dat lukt, hopen ze een enorme markt aan te kunnen boren voor het netjes opruimen van afgedankte buitenlandse satellieten en hun restanten. Äs suubers Weltal? Zäme geits!

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Typisch Zwitsers

2 Reacties op “Zwitsers houden het heelal schoon

  1. Pingback: Zwitsers houden het heelal schoon « ZWITSERLAND

  2. Pingback: Zwitsers houden het heelal schoon | switzerland | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s