En de SVP struisvogelt gezellig mee.

Niet alleen ministerpresident Rutte steekt zijn kop in het zand. En de PVV is niet de enige bruine partij. Ook de Zwitserse extreemrechtse SVP bedrijft struisvogelpolitiek en laat zien dat ze zo wereldvreemd is als een Zwitserse koe die nog nooit verder gekeken heeft dan haar eigen alpenwei. In Zwitserland gaat dat natuurlijk niet met behulp van een meldpunt maar met een referendum. Blocher, Brunner & co. hebben 136.195 mensen zo veel angst aan weten te jagen dat ze een handtekening hebben gezet onder een aanvraag voor een referendum (om precies te zijn: een Volksinitiative – zoals Eskimo’s tientallen woorden voor sneeuw hebben, zo hebben Zwitsers ook meerdere woorden voor referendum) om weer quota in te voeren voor het aantal buitenlanders dat per jaar naar Zwitserland mag verhuizen. Dat aantal handtekeningen is genoeg om het referendum daadwerkelijk doorgang te laten vinden.

Het gaat hier niet om immigratie van mensen uit landen buiten Europa. Daarvoor bestaan al sinds jaar en dag quota in Zwitserland. Het gaat om immigratie van EU-burgers. Zwitserland heeft in 2007 namelijk een Personenfreizügigkeitsabkommen met de EU afgesloten. Daarin werd afgesproken dat de immigratiequota voor EU-burgers zouden worden opgeheven en, omgekeerd, dat Zwitsers zich net als EU-burgers vrij naar de EU kunnen emigreren. In de praktijk is Zwitserland, voorzover het personen betreft, een Schengenland geworden.

Feitelijk verlangt de SVP dus dat Zwitserland het verdrag met de EU opzegt. Vergelijk het maar met de PVV die de gulden opnieuw in zou willen voeren. Een volstrekt onrealistische eis:

  • Zwitserland kan niet om Europa heen. Letterlijk niet. Alle buurlanden (behalve Liechtenstein) zijn EU-landen.
  • De EU heeft zo zijn nadelen. De treinen rijden er niet op tijd, en de europese munteenheid is al net zo onbetrouwbaar als de europese spoorboekjes. Maar voor im- en export is Zwitserland wel afhankelijk van de EU. Zwitserland kan zich domweg niet permitteren zich van de EU te isoleren.
  • Natuurlijk is de EU van harte welkom om problemen in Zwitserland op te lossen. Zo draait de Zwitserse gezondheidszorg voor een groot deel op Duits personeel. Uitstekend opgeleid – en zonder hen zou de gezondheidszorg als een kaartenhuis in elkaar zakken. Eenzelfde verhaal geldt voor de Nederlandse fysiotherapeuten hier. De SVP wil aan cherrypicking doen. Alleen de lusten, niet de lasten.
  • En Zwitserland doet, onder aanvoering van de SVP, al moeilijk genoeg tegenover de EU. Het is de EU bijvoorbeeld een doorn in het oog, dat veel rijke EU-burgers hun miljoenen in een Zwitserse bankkluis mogen verstoppen in plaats van er netjes belasting over te betalen. Zwitserland – de SVP voorop – houdt echter vast aan het bankgeheim.
  • Last but not least: Zwitserland staat bekend om zijn betrouwbaarheid. Afspraak is afspraak. Schweizer Qualität, zou de SVP zeggen. Dan kun je een verdrag dat nauwelijks vijf jaar oud is, dus niet eventjes opzeggen.
Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, De EU, De SVP en racisme, Democratie, Grensperikelen, Politiek, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

2 Reacties op “En de SVP struisvogelt gezellig mee.

  1. Pingback: En de SVP struisvogelt gezellig mee. « ZWITSERLAND

  2. Pingback: En de SVP struisvogelt gezellig mee. | switzerland | Scoop.it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s