Grüezi, die Steuerverwaltung!

Ik heb al eens verteld dat belastingen in Zwitserland wel leuker, maar niet makkelijker zijn. De tarieven zijn in het algemeen aangenamer dan in Nederland, maar je betaalt belastingen op drie niveau’s: landelijk, kantonaal en gemeentelijk. Dat die belastingen van kanton tot kanton en van gemeente tot gemeente flink kunnen verschillen had ik ook al eens gemeld.

Vandaag publiceerde het Oltner Tagblatt een overzichtje over de gemeentebelastingen. De hoogte daarvan wordt uitgedrukt in een percentage van de kantonale belasting, en elk jaar door de gemeentevergadering (veelal zijn dat vergaderingen waar alle stemgerechtigde inwoners van de gemeente bij aanwezig kunnen zijn – alhoewel meestal maar een fractie ervan komt opdagen) vastgesteld. Oplettende lezertjes wisten al langer dat de belastingen in kantons als Zug en Schwyz heel laag zijn, en dat ze in Bern en Genève heel hoog zijn. Maar ook binnen een kanton zijn er grote verschillen, zo bewees het overzichtje. In Däniken betalen de inwoners een gemeentebelasting die 77% van de kantonale “belastingvoet” bedraagt. In buurgemeente Dülliken is dat 123%, en nauwelijks 18 kilometer verderop, in Kienberg, is het 135%.

Het maakt dus nogal wat uit of je in Kienberg of in Däniken woont. Om precies te zijn: 58% van je kantonale belasting. En omdat je kantonale belasting hier ongeveer 40% van je totale belastingrekening uitmaakt, komt dat neer op bijna 23% van je totale belastingrekening, en dat loopt aardig in de papieren. De gemeentelijke belastingvoet (Steuerfuss) is dan ook een behoorlijk struikelblok bij fusieplannen van gemeentes. Zo zijn er plannen om de gemeentes Olten, Trimbach, Wisen en Hauenstein-Ifenthal samen te voegen. Maar er wordt ook over gemord. Er is natuurlijk het klassieke verzet van inwoners van de kleine gemeentes Trimbach, Wisen en Hauenstein-Ifenthal. Maar ook in Olten is niet iedereen te spreken over de plannen. Olten heeft namelijk een Steuerfuss van 95%, de drie andere gemeentes leven op veel grotere Steuerfüsse: 122%, 125% resp. 129%. Natuurlijk komt dat mede door de kleinschaligheid van die gemeentes (Trimbach heeft 6.366 inwoners, maar Wisen heeft er maar 414 en Hauenstein-Ifenthal maar 310), maar die kleinschaligheid is juist wat men zo waardevol acht. Afijn, over enige tijd zal de “hoogste soeverein” (dat is hier niet de koningin, maar het stemvolk – in dit geval dat van de vier betrokken gemeentes) er het laatste woord over mogen spreken.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Politiek, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

4 Reacties op “Grüezi, die Steuerverwaltung!

  1. Pingback: Grüezi, die Steuerverwaltung! | switzerland | Scoop.it

  2. Pingback: Grüezi, die Steuerverwaltung! | ZWITSERLAND

  3. Stefanie Laan Stoffels

    Daar zullen nog wel enkele referenda aan vooraf gaan 😉

  4. Pingback: Grüezi, die Steuerverwaltung! | Switzerland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s