Spreekt de Grote Oen van Noord-Korea ook Bärndüütsch?

Jullie hebben in Nederland vast dezelfde TV-beelden uit Noord-Korea gezien als wij hier: een huilende nieuwlezeres die de dood van Kim Jong-Il meldt, huilende mensen op straat in Pyongyang, enzovoort. En natuurlijk vraagt de hele wereld zich af wat de nieuwe leider van het land voor typ is. Hij heeft zijn naam niet mee (wie heet er nou Oen) en hij is pas 28 of 29, maar verder?

In Zwitserland komt daar nog een vraag bij: spreekt de Grote Oen ook Bärndüütsch (Bern-Duits)? Hij is namelijk tot 2000 in Bern naar school gegaan. Onder de naam “Chol-pak” of “Pak-chol” heeft hij, naar verluidt, van 1993 tot 1998 op de internationale school ISB in Gümligen bij Bern gezeten. Hij zou verlegen zijn geweest, met alle leerlingen goed overweg hebben gekund, en van basketbal hebben gehouden. Hij zou er Engels, Frans, en waarschijnlijk ook een scheutje Bernduits hebben opgestoken. Hij zou de school in 1998 verlaten hebben zonder diploma. Overigens verschilt men van mening of het hier Kim Jong-un of zijn broer Kim Jong-chol betreft. Tussen 1998 en 2000 zou Un onder de naam “Un-pak” of “Pak-un” de openbare school Liebefeld-Steinhölzli in Köniz bij Bern hebben bezocht, als “zoon van de ambassadeur van Noord-Korea”. Eerst in een aparte klas voor kinderen die geen Duits spreken, later in de 6e t/m 9e klas. Hij zou ijverig, goed geïntegreerd en leergierig zijn geweest, en nog steeds van basketbal hebben gehouden.

Mocht u het nieuws van de Noordkoreaanse televisie dus ineens niet meer kunnen volgen, dan weet u het: ze zijn op Bärndüütsch overgeschakeld.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Bern, Politiek

2 Reacties op “Spreekt de Grote Oen van Noord-Korea ook Bärndüütsch?

  1. Martijn Coenen

    Pak-soi heb ik ook al gelezen. Tsja, what’s in a name. Zwitserland zou wel meer Noord-Koreaanse studenten huisvesten. Wel van trouwe en hooggeplaatste Noord-Koreanen natuurlijk.

    Een aardige site over nieuws uit Noord Korea is DailyNK. Zit vol met speculaties natuurlijk, want nieuws uit dat land krijg je niet zomaar, maar ook aardig wat achtergrondinformatie over die Un, Oen, of hoe je hem wil noemen. http://www.dailynk.com/english/

  2. Stefanie Laan Stoffels

    Is er in Zwitserland niet één of andere basketbalclub die deze Oen voor zeer intensieve, langdurige training wil opnemen? 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s