Banana split – Minder treinen want het gaat misschien sneeuwen

Nee, die titel komt natuurlijk niet uit Zwitserland maar uit Nederland.

Ergens in de catacomben van de NS- en ProRail-burelen is een stal, waar een weer-ezel wordt gehouden ten behoeve van de voorspellingen van extreem weer. Gisteren is die ezel weer enorm aan het balken geslagen. Het gehele ProRail- en NS-management heeft natuurlijk meteen alles uit de handen laten vallen en is het arme beest gaan opzoeken. Tja, extreem weer in aantocht! Waar zou het deze keer zijn? De ezel-goeroe leest in de recente uitwerpselen van het beest en stelt vast: het zou in het oosten van het land kunnen gaan sneeuwen. Misschien valt er wel zeven centimeter. Meteen komt het Banana-Split-Team van NS in actie. Tussen Eindhoven en Venlo en tussen Ede-Wageningen en Nijmegen worden voortvarend bananen gespleten: de treindienst wordt uitgedund en ook de laatste trein wordt voorzichtigheidshalve maar opgeheven: je kunt immers nooit weten. Slechts na smeken van de bananenliefhebbers blijft de laatste trein voor de Banana-Split-bijl gespaard.

Lief NS-management, lief ProRail-management. Ga toch niet meteen treinen opheffen als jullie weer-ezeltje balkt. Dat arme beest heeft gewoon honger! Koop een zak wortels en geef het beest gewoon eens goed te eten.

Goed dat we hier geen weer-ezel hebben. Het beest zou niet uitgebalkt raken. In delen van Wallis is afgelopen weekend tot 2 meter sneeuw gevallen, vanwege lawinegevaar moesten weg en spoorweg op last van de veiligheidsdiensten gesloten worden – ze zijn inmiddels allang weer open, trouwens. Ook gisteren was het hier de hele dag extreem weer. Dan weer viel er natte sneeuw, dan weer scheen de zon en begon de sneeuw verradelijk te smelten. De intercity van Brig via Bern en Zürich naar Romanshorn van zeventien uur twee kwam in Bern met maar liefst acht minuten vertraging binnen! Om te zorgen dat de reizigers van Bern met overstap in Zürich hun aansluitingen niet missen, was er dus maar gauw een extra trein ingelegd.

Oplettende lezertjes stellen vast dat er om zeventien uur elf ook een trein van Bern naar Zürich gaat, en dat die “extra trein” waarschijnlijk betekende dat de treinen van 17.02 en 17.11 gewoon werden omgewisseld. Tussen Bern en Zürich merkte je in de praktijk dus niets van de vertraging, zonder dat het extra materieel of personeel kostte.

Als verzachtende omstandigheid moet worden opgemerkt dat de trein van Brig naar Romanshorn door kanton Aargau rijdt. Dat staat bekend als het Rüebli-kanton oftewel het wortelkanton. Wortels in overvloed, dus de weer-ezel van de Zwitserse spoorwegen krijgt wel fatsoenlijk te eten. En dat scheelt.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Reizen

3 Reacties op “Banana split – Minder treinen want het gaat misschien sneeuwen

  1. Een prachtige omschrijving van het immense probleem waar de NS mee kampt!
    In Zwitserland kan het misschien hard sneeuwen, maar hier in Nederland valt er ook wel eens zo’n stevige hoop van een centimeter of zeven! 🙂

  2. ja hahahaha, ik woon als NL ook in CH en mijn trein was zeer punktlich gister 🙂

  3. Pingback: Banana split – Minder treinen want het gaat misschien sneeuwen « zwitserland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s