Berlusconisierung der Schweiz?

Al enige tijd is er in Basel een rel aan de gang rondom de Basler Zeitung, kortweg de BaZ. Zo op het oog een onschuldig lokaal dagblad, zoals er hier nog zo veel zijn. De krant zelf is dan ook niet het probleem, maar de aandeelhouders des te meer. In 2010 heeft de toenmalige uitgever van de krant de aandelen verkocht aan een groep investeerders van Tito Tettamanti en Martin Wagner. Al gauw verlegden die de zetel van de holding van Basel naar het belastingparadijselijke kanton Zug. Eind 2010 werd bekend, dat de krant consultancydiensten had gevraagd van Robinvest AG, een bedrijfje van SVP-strateeg Christoph Blocher en zijn dochter Rahel. Blocher beweert bij hoog en bij laag dat het om een zuiver “industriële” dienstverlening gaat en dat dat alles niets met de inhoud van de krant te doen heeft. Toch zegden 1600 lezers hun abonnement op.

Daarna werd de krant verkocht aan Moritz Suter. Blochers adviesdiensten werden afbesteld en het hoofdkantoor verhuisde weer naar Basel. Markus Somm wordt hoofdredacteur. In februari 2011 worden 6 progressief-kritische journalisten ontslagen. Bij de Zwitserse Raad voor de Journalistiek wordt protest ingediend tegen de ondoorzichtige financiering van de krant. In juli 2011 wordt dat protest erkend door de Raad: deze trekt in twijfel of Moritz Suter daadwerkelijk de touwtjes in handen heeft bij de krant en verlangt dat de financiële constructies rondom de krant openbaar gemaakt worden.

Vorige week verkocht Suter zijn aandelen in de krant aan Blochers dochter Rahel. Critici zien hierin een bevestiging, dat Blocher inderdaad als een heuse Berlusconi achter de schermen de macht bij de BaZ heeft. Twee dagen later wordt de krant weer verkocht aan de MedienVielvalt Holding AG in Zug. Grootaandeelhouder is Tettamanti. Opvallend daarbij is, dat Blocher garant staat voor een aantal mogelijke verliezen van de krant in de komende jaren.

Nog steeds staat de krant onder de verdenking van een ondoorzichtige financiering of een andere indirecte aansturing vanuit de SVP-keuken van Blocher. Vandaag was er in Basel zelfs een demonstratie tegen de gang van zaken. Op een van de spandoeken stond: Herr Blocher, fahren Sie die SVP ruhig an die Wand, aber lassen Sie die Finger von der BaZ. Dat vat de eisen van de demonstranten duidelijk samen, waarbij ik de eerste eis minstens zo belangrijk vind als de tweede.

Blijft de vraag waarom men in Basel zo vreselijk nijdig is. Natuurlijk is het zacht gezegd niet leuk als je krant door de SVP volgeschreven wordt. Een dergelijke krant is bovendien overbodig, de standpunten van de SVP kun je ook zo wel vernemen. Maar wat ze in Basel waarschijnlijk minstens net zo erg vinden: Blocher woont in kanton Zürich. En in Basel is er maar één ding uit Zürich wat gewaardeerd wordt: de volgende trein naar Basel.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder De SVP en racisme, Media, Politiek, Typisch Zwitsers

3 Reacties op “Berlusconisierung der Schweiz?

  1. Pingback: Berlusconisierung der Schweiz? | switzerland | Scoop.it

  2. Pingback: Berlusconisierung der Schweiz? « zwitserland

  3. Wat een duidelijk verhaal! Is journalist worden niet iets voor jou? Of ben je dat al? 😉
    Mooie titel trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s