Donner kijkt alweer niet verder dan Nederland groot is

Vandaag gaf minister Donner antwoord op een aantal kamervragen die op 10 november door het tweedekamerlid Schouw (D66) waren gesteld over Donners plannetjes de dubbele nationaliteit verder aan banden te leggen. U kunt de antwoorden nalezen op de website van de Nederlandse rijksoverheid. Eigenlijk komen Donners antwoorden niet echt als een verrassing. We wisten immers al langer dat hij vooral geïnteresseerd is in de problematiek van buitenlanders die Nederlander willen worden, en dat hij zich nauwelijks lijkt te kommeren om de Nederlanders in het buitenland.

Met z’n hoevelen zijn we eigenlijk? Vraag het niet aan minister Donner, want hij weet het niet (zie zijn antwoord op kamervraag 3). Sinds 1899 zijn er volgens het CBS 2,8 miljoen Nederlanders geëmigreerd, maar hoeveel Nederlanders er in het buitenland wonen wordt niet bijgehouden. Ook het aantal Nederlanders in het buitenland dat naast de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit bezit, is onbekend. Met andere woorden: minister Donner wil een nieuwe wet uitvaardigen, en hij heeft geen flauw idee voor hoeveel Nederlanders in het buitenland die wet een nadeel betekent.

A propos “hoevelen”: net als ik dit zit te tikken springt de teller onder de petitie tegen minister Donners snode plannen op precies 19’000 handtekeningen.

Waarom willen we bij het krijgen van een tweede nationaliteit de Nederlandse behouden? Donner weet het alweer niet. In de antwoorden op de kamervragen 4 en 5 verklaart hij doodleuk dat er geen onderzoek is gedaan naar de redenen waarom Nederlanders in het buitenland een tweede nationaliteit willen aanvragen en welke belangen zij bij twee paspoorten hebben.  Met andere woorden: minister Donner wil een nieuwe wet uitvaardigen, en hij heeft geen flauw benul van de belangen van Nederlanders in het buitenland die daarbij geschaad worden.

En hoe zit het met de wetgeving omtrent dubbele nationaliteit in het buitenland? Toegegeven, moeilijke vraag voor een minister van Binnenlandse Zaken. Aan de andere kant mag je heden ten dage verwachten dat je je toko regelmatig benchmarkt. En Donner lijkt hier op het eerste gezicht ook wel verstand van zaken te hebben, want hij weet te melden dat Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk en Spanje een vergelijkbare wetgeving kennen als de Nederlandse: dubbele nationaliteiten worden niet toegestaan. Andere Europese landen kennen dit probleem niet, en Donner vergeet te vermelden dat dat er veel meer zijn. Maar in Donners lijstje zit nog een andere onzorgvuldigheid. Inderdaad: Duitsland heeft als regel dat je, als je Duitser wilt worden, je alles moet doen om je oorspronkelijke nationaliteit kwijt te raken. En omgekeerd, als je als Duitser een andere nationaliteit aanneemt, verlies je in principe de Duitse. Duitsland heeft echter een heel belangrijke uitzondering. Ik citeer uit het Staatsangehörigkeitsgesetz, de Duitse tegenhanger van de Rijkswet op het Nederlanderschap:

§ 25
(1) Ein Deutscher verliert seine Staatsangehörigkeit mit dem Erwerb einer ausländischen Staatsangehörigkeit, wenn dieser Erwerb auf seinen Antrag oder auf den Antrag des gesetzlichen Vertreters erfolgt, der Vertretene jedoch nur, wenn die Voraussetzungen vorliegen, unter denen nach § 19 die Entlassung beantragt werden könnte. Der Verlust nach Satz 1 tritt nicht ein, wenn ein Deutscher die Staatsangehörigkeit eines anderen Mitgliedstaates der Europäischen Union, der Schweiz oder eines Staates erwirbt, mit dem die Bundesrepublik Deutschland einen völkerrechtlichen Vertrag nach § 12 Abs. 3 abgeschlossen hat.
(2) Die Staatsangehörigkeit verliert nicht, wer vor dem Erwerb der ausländischen Staatsangehörigkeit auf seinen Antrag die schriftliche Genehmigung der zuständigen Behörde zur Beibehaltung seiner Staatsangehörigkeit erhalten hat. Hat ein Antragsteller seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Ausland, ist die deutsche Auslandsvertretung zu hören. Bei der Entscheidung über einen Antrag nach Satz 1 sind die öffentlichen und privaten Belange abzuwägen. Bei einem Antragsteller, der seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Ausland hat, ist insbesondere zu berücksichtigen, ob er fortbestehende Bindungen an Deutschland glaubhaft machen kann.
(3) (weggefallen)

Kortom, als je als Duitser de Zwitserse nationaliteit aanneemt, mag je de Duitse sowieso al houden (lid 1). Maar ook als je als Duitser in de Verenigde Staten woont, en Amerikaan wilt worden, kun je een verzoek indienen om de Duitse nationaliteit te mogen behouden (lid 2). De belangen van het individu worden dan tegen het openbare belang afgewogen, en in het bijzonder wordt gekeken of je nog een band met Duitsland hebt. Kijk, dat is nou nog niet zo gek bekeken door die Ooster-/Noorderburen van jullie/ons:
 • De zaak wordt van individu tot individu bekeken. Dat betekent onder andere, dat je “misbruik” van deze regeling kunt tegengaan. In het bijzonder kun je tegengaan dat een niet-Duitser eerst de Duitse nationaliteit aanneemt, daarbij zijn andere nationaliteit verliest, en vervolgens zijn andere nationaliteit opnieuw aanvraagt en zo dus “tegen de zin van de wet in” toch twee paspoorten heeft.
 • Het raakt het begrip “nationaliteit” in de kern van de zaak: of je de Duitse nationaliteit mag behouden hangt af van je verbondenheid met Duitsland. In de Nederlandse Rijkswet heb je daar een rudimentaire variant van: een Nederlander met dubbele nationaliteit moet, als hij buiten EU of Antillen woont, ten minste elke 10 jaar “zijn neus laten zien” door bv. een nieuw Nederlands paspoort aan te vragen. Het is dus helemaal niet zo gek om de Nederlandse Rijkswet van eenzelfde clausule te voorzien als §25 lid 2 van het Duitse Staatsangehörigkeitsgesetz.

Minister Donner toont met zijn antwoorden dus alweer aan dat hij kwantitatief noch kwalitatief benul heeft wat zijn wetswijzigingsvoorstel buiten de Rijksgrenzen voor gevolgen heeft. Ook heeft hij niet goed in het buitenland rondgekeken naar de daar geldende wetgeving. En in zijn antwoord op vraag 7 (“Ik ga er van uit dat de betrokkenheid van Nederlandse expats bij Nederland onverminderd groot blijft”) zou hij zich ook wel eens kunnen vergissen. De Amerikaanse ambassade hier in Bern kan daar over meepraten. Nu de Amerikaanse overheid steeds meer controle uitoefent op haar burgers in het buitenland, staan de Amerikaans-Zwitserse Doppelbürger in de rij om afstand van hun Amerikaanse nationaliteit te mogen doen. De wachttijd in die rij bedraagt inmiddels drie tot vier maanden.

Zo lang hoeven we niet op minister Donner te wachten. Hij heeft beloofd dat de leden van de Tweede Kamer zijn wetswijzigingsvoorstel onder de kerstboom mogen verwachten. Dat is dan meteen ook de enige overeenkomst die ik weet te bedenken tussen minister Donner en de Kerstman.

Advertenties

9 reacties

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Dubbele nationaliteit, Grensperikelen, Nederlandse bureaucratie

9 Reacties op “Donner kijkt alweer niet verder dan Nederland groot is

 1. Neef Marco

  We maken er Kebab van!

 2. Stefanie Laan Stoffels

  Tip: Stuur dit verhaal eens door aan ‘Pauw en Witteman’ alle kans dat er aandacht aan wordt besteed…..

 3. Jan Laan

  Je kunt jouw verhaal ook als bijlage in een brief aan Donner versturen.
  Jepa.

 4. Dat gaat er dan niet beter op worden nu vrijwel vaststaat dat Donner vice-voorzitter van de Raad van State wordt.
  Overigens zou het natuurlijk ook heel goed kunnen dat Donner niet weet of/dat Nederland en bijvoorbeeld Duitsland een “völkerrechtlichen Vertrag” hebben; hij is immers slecht minister voor binnenlandse aangelegenheden.

  Maar je kan er lelijk mee zitten als Nederlander in een buitenland, dat kan ik mij goed indenken.

 5. Maurice Koenis

  Beste Twan,

  heden een reactie van het CDA én van de VVD ontvangen.
  De VVD verwees mij naar een zeer interessante link :

  http://www.vvd.nl/actueel/1631/vvd-neemt-paspoortzorgen-nederlanders-in-het-buitenland-serieus

  Hartelijke groeten uit Züri Oberland!

  Maurice

 6. Rian

  Twan, stuur je reactie op Donners antwoorden zeker ook door aan de Kamerfracties. Zoals je wel weet, wordthet onvolledig informeren van de TK niet zo gewaardeerd. En wie weet wil er iemand een motie indienen om in het aankomend wetsvoorstel een soortgelijk artikel als in de Duitse wet te zetten.

 7. Pingback: Nederlands Juristenblad: Regering, bespaar je een blamage bij het Mensenrechtenhof | Zwitserlaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s