Amerikanen: de paria’s bij de Zwitserse banken

Al jarenlang heeft Zwitserland mot met de Verenigde Staten over het bankgeheim. Het gaat dan niet alleen om Amerikanen in de Verenigde Staten die hun zuurverdiende centjes discreet in een Zwitserse safe willen steken, maar ook om Amerikanen in het buitenland. De Verenigde Staten heffen namelijk belasting bij alle Amerikanen, ongeacht het land waar je woont.

Daar merk je niet veel van in Nederland. De Verenigde Staten laten hun landgenoten namelijk alleen dat betalen wat ze volgens het Amerikaanse belastingsysteem méér verschuldigd zijn dan volgens het belastingsysteem van hun woonland. In Nederland zijn de belastingen zo hoog, dat je als Amerikaan in Nederland vrijwel nooit bij hoeft te betalen aan de Amerikaanse fiscus. Maar in Zwitserland zijn er voldoende belastingparadijsjes waar de Amerikaanse belastingdienst graag de hand ophoudt. Omdat de Zwitserse banken zo hun geheimen hebben, komt de Amerikaanse fiscus vaak vergeefs met de collectezak voorbij. Dat is ze natuurlijk een doorn in het oog, en daarom zijn de banken hier onder enorme druk gezet om bankgegevens van Amerikaanse klanten ondanks het bankgeheim toch te leveren. Met boetes en andere maatregelen (bijvoorbeeld tegen filialen van de Zwitserse banken in de Verenigde Staten) voor het geval er niet meegewerkt wordt.

Bingo voor de Amerikaanse belastingdienst, zou je zeggen. Maar de dreigementen van overzee hebben een opmerkelijk bijeffect. De meeste Zwitserse banken blijken geen onderscheid tussen badwater en baby te maken. Ze hebben geen zin in onnodige risico’s (o, hoe Zwitsers…) en proberen hun Amerikaanse klanten dus kwijt te raken. Nieuwe klanten met een Amerikaans paspoort worden simpelweg niet meer aangenomen, zelfs niet als de potentiële klant in Zwitserland woont en naast de Amerikaanse ook een Zwitserse pas kan tonen. Bestaande klanten krijgen een extra rekening als ze uit een land komen waar de belastingen moeilijk doen. De Aargauische Kantonalbank vraagt bijvoorbeeld een Cross Border Gebühr van 30 Franken per maand voor houders van een Amerikaans paspoort, en 15 Franken per maand voor houders van een Duits paspoort. Blijkbaar doet Duitsland minder moeilijk dan de Verenigde Staten. Ook Credit Suisse rekent extra: 40 Franken toeslag per maand voor rekeninghouders met een buitenlands paspoort.

Alle banken? Nee, één bank verzet zich nog tegen de druk van overzee. Bij de Postfinance (de Zwitserse Postbank) zijn rekeninghouders met Amerikaanse en Duitse paspoorten nog altijd zonder “meerprijs” welkom. Overigens: de Amerikaan die bij de Postfinance asyl aanvraagt, krijgt dat alleen als hij laat zien dat hij niet met de Amerikaanse belastingen heeft gesjoemeld.

De Amerikaanse graaizucht leidt ook tot onverwacht lange rijen bij de Amerikaanse ambassade in Bern. Noch Zwitserland, noch de Verenigde Staten doen “moeilijk” over een tweede paspoort, en er zijn dus veel Amerikanen die hier al langer wonen en inmiddels ook de Zwitserse nationaliteit hebben verworven. En die staan nu in de rij om hun Amerikaanse pas officieel door de papierversnipperaar te laten halen. De ambassade wil geen cijfers noemen, maar zegt wel dat de wachttijd voor het kunnen opgeven van de Amerikaanse nationaliteit inmiddels tot drie tot vier maanden is opgelopen.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Banken, Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Dubbele nationaliteit, Grensperikelen, Typisch Zwitsers

2 Reacties op “Amerikanen: de paria’s bij de Zwitserse banken

  1. Peter Bruin

    Dat klinkt als een artikel uit de NZZ dat ik net las (“Angeklagte als Sündenböcke”): rijke Amerikaanse klanten maken Zwitserse bankiers het leven zuur met aanklachten dat die bankiers hen buiten hun medeweten dan wel tegen hun wil (ja, vast) de Amerikaanse belasting zouden hebben helpen ontduiken…

  2. Johan

    Dit probleem is niet uniek voor Zwitserse banken: De Verenigde Staten hebben intussen een wet (FATCA) die buitenlandse banken zeer vergaande verplichtingen oplegt om de Amerikaanse belastingdienst (IRS) van informatie te voorzien. Zelfs als je een Nederlands paspoort hebt, in Nederland woont, Nederlandse ouders hebt, maar in de Verenigde Staten geboren bent toen je ouders daar bijvoorbeeld een tijdje woonden als expat, dan moet de bank de IRS vertellen hoeveel geld jij op de rekening hebt staan.

    Naast het principiële probleem van extraterritoriale wetgeving, maakt dit het voor buitenlandse banken steeds onaantrekkelijker om belangen in de Verenigde Staten te hebben. De enige manier om dit te vermijden, is namelijk zorgen dat je of geen zaken doet met Amerikanen of geen zaken doet in de Verenigde Staten (of allebei natuurlijk)…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s