Occupy-beweging krijgt onderdak van de kerk

Natuurlijk is in bankenland nummer 1, Zwitserland, ook een Occupy-beweging actief. De afgelopen maand hebben ze hun kamp in Zürich – daar waar het grote geld immers verdiend wordt – opgeslagen. Na een maand vond de politie het welletjes en heeft – waarschijnlijk met de gedachte aan ä suberi Schwiiz in het achterhoofd – het kamp ontruimd. Maar Occupy kon verdergaan – dankzij de protestantse kerken in Zürich. Die hebben Occupy uitgenodigd om dan ten minste een kerk te “bezetten”. Sinds dinsdag huizen ze, lekker overdekt, in de “Offener St. Jakob”. De kerk ziet:

Occupy Paradeplatz als Teil einer globalen Bewegung, die für die Grundwerte Menschenwürde, Gerechtigkeit, Frieden und Demokratie einstehen. Der gewaltfreie zivile Ungehorsam dieser Bewegung richtet sich nicht gegen den Rechtsstaat sondern beruft sich auf dessen Grundwerte.

Het beste bewijs dat de kerk zich hier van haar beste kant laat zien, levert natuurlijk de SVP. Die zijn namelijk empört (teleurgesteld). Een kerk moet volgens de SVP niet politiseren (vooral niet als het tegen de SVP is) maar preken. De voorzitter van de SVP in Zürich, Rober Liebi, is uit protest uitgetreden. Wel, een betere reclame voor je kerk kun je je niet wensen.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Banken, De SVP en racisme, Democratie, Politiek, Typisch Zwitsers

3 Reacties op “Occupy-beweging krijgt onderdak van de kerk

  1. Pingback: Occupy-beweging krijgt onderdak van de kerk « zwitserland

  2. Pingback: Occupy-beweging krijgt onderdak van de kerk | switzerland | Scoop.it

  3. Peter Bruin

    Sympathieke actie. Over de Zwitserse properheid: een paar weken geleden verliet ik op zondagochtend de Fraumünster, een andere protestantse kerk in Zürich op een steenworp afstand van de Paradeplatz. Daar bleek de stadsreiniging het plein weer netjes aan het schoonpoetsen te zijn nadat de “bezetters” zich de dag ervoor met stoepkrijt hadden uitgeleefd alvorens het tentenkamp weer te betrekken (dat op een ander plein lag dan de naam Occupy Paradeplatz doet vermoeden).

    Ook geen verrassing in het land van de directe democratie: een van de eisen van de beweging is “die Demokratisierung des Finanzwesens”. Mogen de klanten van UBS en Credit Suisse straks hun eigen directeur kiezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s