Öuf Öuf Öuf

öufiuhr

Het Öufi-Uhr in Solothurn

Op de elfde van de elfde tweeduizend-elf is het een goede gelegenheid om wat meer te vertellen over de stad Solothurn. Zoals Annina en ik wat met het getal 5 hebben, zo heeft Solothurn wat met het getal 11. In de dialecten van Bern en Solothurn wordt de l zo dik uitgesproken dat hij dicht bij een “Surinaamse w” of een oe komt. Elf wordt dan ölf en uiteindelijk dus öuf. In de stad Solothurn kun je zelfs speciale öuf-rondleidingen krijgen. Natuurlijk gaan ze naar de St. Ursuskathedraal. Die zouden ze ook St. Öufuskathedraal kunnen noemen, want in geen ander bouwwerk kom je het getal 11 zo vaak tegen. Er zijn elf altaren en elf klokken, en de trap die naar de kathedraal voert, heeft elf treden per deel.

De rondleiding gaat ook altijd even langs het Öufi-Uhr, een klok die in plaats van de gebruikelijke 12, slechts 11 getallen op de wijzerplaat heeft staan. Hoe je van een dergelijk uurwerk de exacte tijd moet vernemen kan zelfs de gemiddelde Zwitser je niet vertellen. Meer öuf:

 • Solothurn is het elfde kanton van Zwitserland. Niet geheel vrijwillig, eigenlijk waren ze nummer tien en stond Basel op de elfde plaats. Maar Basel wilde per se niet als elfde toetreden, en de Solothurners hebben er geen punt van gemaakt.
 • Verder schijnt 11 het getal van de zonde te zijn. Daar kun je je in een katholiek kanton als Solothurn van alles bij voorstellen, de zonden van de katholieke kerk zijn wereldwijd een actueel thema. Kort: tien was het getal van volledigheid, bij elf ga je over de grens.
 • Daarnaast bestaan er allerlei legendes over de stadspatronen Ursus en Victor en het getal 11, maar dat zijn dus legendes.
 • Meer legende: de stad zou elf kerken en kapellen en elf waterbronnen hebben gehad, de barokke stadsvesting had, voordat ze deels werd afgebroken, elf bastions.
 • Oorspronkelijk had de stad elf gilden en werd bestuurd door een raad van elf. Tja.
 • De Slinger van Foucault in het natuurmuseum draait elf graden per uur.
 • Voor de innemende persoonlijkheden onder ons: Solothurn heeft ook een Öufi-brouwerij met bijbehorend café, waar men een Öufi-bier kan nuttigen.
 • En het “Solothurnse bataljon” van het Zwitserse leger is natuurlijk bataljon nummer 11.

Merkwaardig: het Solothurnse carnavalsseizoen begint niet op de elfde van de elfde, maar pas op 13 januari. Wel is er op elke 11e van de maand die op vrijdag of zaterdag valt, een öufi-party waar het öufi-bier rijkelijk vloeit. Vanavond dus ook.

Meer over Solothurn, zonder dat het per se wat met elf te maken moet hebben: Solothurn is bekend als de barokstad van Zwitserland. De Franse ambassadeur in Zwitserland koos in 1530 de stad Solothurn (in ’t Frans: Soleure) als residentie. Hij c.q. zijn opvolgers zijn er tot de Franse Revolutie gebleven, en in dat tijdperk zijn er heel wat barokke optrekjes gebouwd. De vestiging van de Franse ambassadeur leidde tot een bovengemiddelde wijnimport. De ambassadeurs haalden hun wijn voornamelijk uit Lavaux. En de schippers die de wijn transporteerden, namen regelmatig de gelegenheid te baat om ook zelf van de lading te genieten. In het Frans is er nog altijd de uitdrukking être chargé pour Soleure: “voor Solothurn ingepakt hebben”, die naar een staat van zware dronkenschap verwijst.

De stadsheiligen Victor en Ursus komen uit een legende waarin twee romeinse legionairs, Urs en Victor dus, in Solothurn onthoofd worden omdat ze zich tot het christendom bekeerd hadden. Daarbij zouden zich de nodige wonderen hebben voorgedaan, afijn, u weet hoe dat gaat in legendes. Wat geen legende is: Solothurn stamt inderdaad al uit de romeinse tijd. De “rare jongens” hebben rond het jaar 30 een brug over de Aare gebouwd ten behoeve van de Romeinse weg van Aventicum (Avenches) naar Vindonissa (Windisch). In het Keltisch werd de bijbehorende toren “Watertoren” genoemd. Sal is Keltisch voor water, durum voor toren, het werd tot Salodurum gemaakt door de Romeinen, en zo is ’t dus allemaal gekomen. Er is een tempel voor Jupiter geweest en ook eentje voor Apollo. Resten ervan zijn gevonden bij de bouw van de St. Ursuskathedraal in 1762. De bouw duurde tot 1773. Toch weer elf.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Reizen, Reizen in Zwitserland, Typisch Zwitsers

Een Reactie op “Öuf Öuf Öuf

 1. Stefanie Laan Stoffels

  Heel bijzonder!
  Op sommige plaatsen is het getal elf dus meer dan het ‘gekkengetal’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s