De pil die niet werkt, maar waar je wel misselijk van wordt.

Martin Sommer reageert vandaag in de Volkskrant op de plannen van minister Donner en de petitie die inmiddels tegen die plannen loopt (nog steeds niet getekend? Doe het nu! Al 7.841 11.975 medelanders gingen u voor!). Sommers betoog komt er op neer dat Nederland met maar een paar landen problemen heeft als het om dubbele nationaliteiten gaat, en die paar uitzonderingen rechtvaardigen niet het wijzigen van een algemene regel.

Sommer doelt op Marokko en Turkije als hij het over “probleemlanden” heeft. Terecht merkt hij op dat ook voor “Bruin I” minister Hirsch Ballin probeerde een eind te maken aan dubbele nationaliteiten en dat Donners plannen dus niet alleen uit bruin-blonde druk voortkomen. Sommer heeft echter ongelijk als hij deze “probleemlanden” in verband brengt met de beoogde wetswijziging. Want wat wil het geval? De plannen van minister Donner gaan helemaal niets veranderen voor Marokkanen en Turken. Ook in Donners wet blijft het voor Marokkanen en Turkse dienstplichtigen mogelijk de Nederlandse nationaliteit te verkrijgen. De Marokkaan hoeft daarbij zijn Marokkaanse pas niet in te leveren (dat kan namelijk niet) en de Turk hoeft zijn dienstplicht niet af te kopen (dat kost een fortuin en dat kan niet in redelijkheid van je verlangd worden).

Kortom, die hele wet van Piet Hein leidt tot niets.

Gelukkig maar, want het doel waarvoor ze is opgesteld vind ik uiterst dubieus. Nederland zou last hebben van Marokko en Turkije omdat die via hun nationaliteitspolitiek invloed op het buitenland zouden willen blijven uitoefenen. Alsof een Marokkaan of een Turk dat kan helpen. Het zou ronduit discriminerend zijn om een Turk of een Marokkaan een Nederlandse pas te weigeren uitsluitend omdat Nederland het niet met de Turkse of Marokkaanse politiek eens is.

Blijven over: de nadelige bijwerkingen voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

Samengevat: Donner heeft een medicijn gemaakt dat niet helpt tegen de (vermeende) ziekte waar het voor ontworpen is, maar waar je wel misselijk van wordt. Elke arts zou de vloer aanvegen met een dergelijke pillendraaier. Tweede Kamer, doe uw werk: vegen maar!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Bureaucratie, of de Strijd om de Paarse Krokodil, Dubbele nationaliteit, Grensperikelen, Mijn emigratie - zomer 2009, Nederlandse bureaucratie

Een Reactie op “De pil die niet werkt, maar waar je wel misselijk van wordt.

  1. Pingback: Nederlands Juristenblad: Regering, bespaar je een blamage bij het Mensenrechtenhof | Zwitserlaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s