Zwitserland kiest…

Vandaag om 12 uur zijn in Zwitserland de stembureau’s gesloten. Niet dat er nou nog veel mensen fysiek “naar de urn” gaan (tja, die voor Nederlanders wat macabere uitdrukking gebruiken ze hier om uit te leggen dat iemand gaat stemmen). De meeste mensen stemmen schriftelijk en hebben hun stem al in de afgelopen weken opgestuurd of op het gemeentehuis afgeleverd. Een klein groepje mensen gaat nog altijd op de verkiezingsdag zelf in hoogsteigenpersoon de stem uitbrengen.

Het gaat nog wel even duren voordat er enigszins betrouwbare resultaten zijn. Het stemproces is hier vrij ingewikkeld en daardoor neemt het tellen van de stemmen behoorlijk wat tijd in beslag. Op dit moment zijn er slechts van een paar kantons zogenaamde Hochrechnungen afgegeven. Die beloven overigens niet veel goeds: in Fribourg wint de SVP een zetel, in Nidwalden ook (is al definitief). Goede vooruitzichten zijn er echter ook: in Graubünden lijkt het er op dat de SVP een zetel gaat verliezen. Voor ons eigen kanton Solothurn is de verwachting dat de Groenen hun zetel moeten gaan afgeven aan de vrijzinnig-liberalen – da’s ook nie best, maar de zetel gaat in elk geval niet naar de SVP.

Tot nu toe verbaasde ik me over het grote aantal SVP-stemmers, net zoals veel Nederlanders zich verbazen over het grote aantal PVV-stemmers. Dat is afgelopen weekend wel veranderd, omdat ook een aantal bekenden van ons trots wist te melden dat ze SVP gestemd hadden of zouden gaan stemmen. We hopen oprecht dat ze zich vanochtend verslapen hebben.

Wat doe je met dat soort mensen? Ik moet zeggen dat ik dat niet makkelijk vind. Discussiëren heeft, zo bleek gisteren, geen enkele zin. Ik heb gisteren – we waren een dagje op stap met twee van onze extreem-rechts stemmende kennissen – maar geprobeerd mens en stembiljet van elkaar gescheiden te houden. Elke mens heeft zijn gebrek (de een wat groter dan de ander) en naast gebreken ook zijn ook goede kanten.

Tips over hoe ga ik om met mijn extreem-rechts stemmende kennissen zijn welkom.

Potentiële SVP-stemmers zouden vanochtend beter naar onze kerk in Füllinsdorf zijn gekomen dan naar hun urn (de verkiezingsurn, niet de urn-Nederlandse-stijl. Zo haatdragend als de SVP ben ik niet). De SVP beweert immers bij hoog en bij laag dat ze voor de traditionele, christelijke Zwitserse traditie zijn (ze zijn niet voor niks zo dol op de rode vlag met het witte kruis). De werkelijke christelijke traditie (niet die volgens de SVP) werd ons in de preek van vanochtend duidelijk verkondigd: God liefhebben, en je naaste zoals jezelf. Zeker niet: je naaste afbeelden alsof hij met zwarte laarzen je land dreigt binnen te marcheren en te bezetten (zoals de SVP op haar propaganda doet).

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Echte democratie is niet makkelijk…… De PVV / SVP heeft evenveel recht op een ander op de eigen visie.
    Mensen kun je niet veranderen. Blijft over: het goede voorbeeld geven en daarmee je eigen waarde en waardigheid behouden. (Oei, wat een ‘wijze’ gedachten van een eenvoudige moeder!;-) )

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: