Zwitserland kiest (2)

Inmiddels liggen de eerste Hochrechnungen voor de verkiezingen van de Nationalrat op tafel. De prognose is niet zozeer dat links of rechts of het midden wint (al vinden de Zwitserse media dat “het midden” wint). Eerder is het zo, dat de klassieke partijen verliezen en dat de nieuwe partijen winnen:

  • Aan het uiterste rechter deel van het politieke spectrum verliest de SVP 7 zetels. Die gaan hoofdzakelijk naar de BDP, een variant van de SVP zonder de scherpe kantjes. De BDP is ontstaan toen in 2007 de SVP probeerde Christoph Blocher voor de tweede keer tot minister gekozen te laten worden, maar door alle andere partijen daarbij werd tegengewerkt. Uiteindelijk werd wel een SVP-kandidaat gekozen, maar die werd vervolgens door de SVP uit de partij gezet. Daaruit kwam de BDP voort. Op hoofdlijnen hetzelfde gedachtegoed, maar minder polariserend, minder aggresief, minder islamofoob.
  • Ook de liberalen verliezen vier zetels. Daarvan gaan er grofweg twee naar de BDP en twee naar de groenliberale GLP. Ook de GLP is betrekkelijk nieuw. Ze laat zich het best met het Nederlandse D66 vergelijken, maar met meer nadruk op “groen”.
  • De christendemocraten verliezen 3 zetels.
  • Aan de linkerkant verliezen de Groenen 7 zetels, de socialistische SP wint zoals gezegd 1 zetel. De groene zetels gaan vooral naar de groenliberale GLP.

Het heeft geen zin om te praten over mogelijke regeringscombinaties. In Zwitserland wordt niet geregeerd op grond van een “meerderheidsregering” tegen een “oppositie” die dan meestal in de minderheid is. Over het algemeen worden de 7 ministers op grond van een compromis uit de grootste partijen gekozen.

Op dit moment hebben SVP, BDP en CVP elk 1 minister, de FDP en de SP leveren er elk 2.

De SVP roept heel hard dat ze recht hebben op 2 ministers. Ze zijn immers de grootste partij. Ik denk dat het daarbij, net als in 2007, af gaat hangen van de kandidaten die de SVP voordraagt. Als die ook voor de overige partijen acceptabel zijn, heeft de SVP waarschijnlijk een goede kans. Komen ze weer met Blocher of een ander compromisloos figuur op de proppen, dan acht ik de kans groot dat de BDP er, net als nu, met een ministerszetel vandoor gaat.

De SP levert nu twee ministers en zal op grond van deze (voorlopige!) verkiezingsuitslag (+1) goede kaarten hebben om die beide ministers te mogen blijven leveren. Alleen als ze met heel slechte kandidaten zouden komen, kunnen de Groenen, die immers verloren hebben, op een minister rekenen.

Ik verwacht dat de CVP haar ene minister mag blijven leveren. Bij de FDP wordt het weer spannend. Die heeft fors verloren, en het zou kunnen dat de GLP gaat proberen om een ministerszetel af te snoepen bij de FDP. Of dat lukt, is maar de vraag. De GLP gaat enorm winnen (van nu 3 op naar verwachting 12 zetels), maar naar verwachting blijven de Groenen ondanks het grote verlies nog altijd ongeveer even groot als de GLP.

Afijn, de ministers worden pas midden december gekozen. Voorlopig wachten we nog even op de definitieve uitslag van de verkiezingen voor het parlement.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: