Ochtendfoto’s, ochtendnieuws

Vanochtend een prachtig plaatje vanaf de Grosse Schanze in Bern: zonsopgang boven het Berner Oberland. Natuurlijk was het uitzicht in werkelijkheid veel mooier dan mijn mobieltje kon waarnemen 😉

Op het station van Bern viel nog meer waar te nemen. Bijvoorbeeld op spoor 4. Daar bleek de intercity naar Genève ineens omgedoopt te zijn tot eurocity, een internationale trein dus. Zwitsers staan bekend om hun Kantönligeist en toegegeven, deze trein moet de Röstigraben (de virtuele grens tussen het duitstalige en franstalige landsdeel) over. Of… waren de collega’s bij Infrastructuur ook afgeleid door de mooie zonsopgang?

A propos Genève – mijn ochtendblad wist vanochtend te melden dat er (voor de zoveelste keer) ophef is ontstaan over de financiering van de SVP. In kanton Genève zijn politieke partijen verplicht om donaties en sponsorgelden te publiceren, inclusief naam van de donateur of sponsor. Anonieme giften of pseudoniemen zijn verboden. Nu blijkt de SVP van Genève een gift van 50.000 franken te hebben ontvangen van de “Stichting voor Burgerlijke Politiek”, gevestigd in belastingparadijs kanton Zug. Voorzitter van deze stichting blijkt SVP-Nationalrat Hans Kaufmann te zijn, die desgevraagd laat weten dat de stichting zich als bemiddelaar opwerpt: als iemand de partij wil ondersteunen, kan dat via deze stichting. De penningmeester van de SVP hult zich in vage antwoorden. Een extern bureau schat dat via de Stichting het laatste jaar 200 miljoen franken in de diverse partijkassen van de SVP is gestort, maar de Weltwoche (officieel een doodnormaal weekblad, maar in de praktijk een spreekbuis van de SVP) beweert dat het vermogen van de stichting 104.000 franken bedraagt, wat door de voorzitter van de SVP wordt bevestigd. Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. Dat begrijp je meteen als je waar dan ook in Zwitserland over straat loopt. Overal hangen de affiches van de SVP. En dat kost geld. We weten nu ook hoeveel: 199.896.000 franken. Een simpel vervolgsommetje: van de circa 5 miljoen stemgerechtigden gaat waarschijnlijk ongeveer 50% stemmen en de SVP krijgt waarschijnlijk 29% tot 30% van de stemmen. Dat betekent dat elke stem op de SVP ongeveer 265-275 franken SVP-sponsorgeld heeft gekost. Bij de SVP denken ze waarschijnlijk: “Geld? Daar praat je niet over. Dat heb je gewoon.”

Mocht u nog eens in Zwitserland komen, en ook zo’n mooi uitzicht op de bergen aantreffen, bedenk dan dat dat deels schone schijn is. Onder de oppervlakte gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Sommige Zwitsers zijn niet alleen bedreven in het poetsen van bergen, maar ook in het poetsen van bankrekeningen.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder De SVP en racisme, Politiek, Reizen, Reizen in Zwitserland, Typisch Zwitsers

2 Reacties op “Ochtendfoto’s, ochtendnieuws

 1. Stefanie Laan Stoffels

  -Onder de oppervlakte gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.- Zwitserland is een uniek land, maar hierin doet het niet onder voor andere landen, lijkt me.
  En wat die affiches betreft: Weggegooid geld dus 🙂
  En die zonsopgang? Gratis en voor niks! Mooi hè! 🙂

 2. Peter Bruin

  Schrijver dezes is een Hollander die vorige maand naar Zwitserland is verhuisd en deze weblog sindsdien met grote interesse leest. Om te beginnen dus dank voor alle leuke en boeiende teksten!

  Dit bericht deed me terugdenken aan het vertrekbord van station Utrecht Centraal op de terugreis van mijn vorige bezoek aan Nederland (waar ik Sytske nog tegenkwam, maar dat is een ander verhaal). Daar werd namelijk op een gegeven moment de stoptrein naar Zürich en München op aangegeven… Gelukkig vertrok op de juiste tijd van het juiste spoor gewoon de CityNightLine naar die bestemmingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s