Het zwitserse kruis

Extreemrechts Zwitserland is enorm in beroering gebracht door een voorstel van een ingeburgerde (dus Zwitserse) secondo om de Zwitserse vlag te veranderen.

Een secondo is iemand wiens ouders uit het buitenland naar Zwitserland zijn geëmigreerd, maar zelf hier geboren is. Een secondo is in veel gevallen ook een buitenlander, maar zodra hij of zij volwassen wordt, kan hij/zij zich relatief eenvoudig laten inburgeren en de Zwitserse nationaliteit verwerven.

Naar zijn mening is de vlag met het zwitserse kruis, dat de christelijke traditie van Zwitserland moet weergeven, niet meer representatief voor de huidige multiculturele samenleving die Zwitserland – ondanks SVP en andere rechtsextremisten – is. Hij stelt dan ook voor, de vlag te vervangen door de rood-geel-groene vlag die de Fransen tijdens de Franse Revolutie in het bezette Zwitserland, de République Helvetique, invoerden.

De SVP schreeuwt natuurlijk meteen moord en brand. Jetzt ist schluss schreeuwt ze, en heeft meteen een nieuwe poster ontworpen. Natuurlijk in dezelfde afzichtelijke rood-wit-zwarte kleuren die bij verstandige mensen nachtmerries over de jaren ’30 en ’40 oproepen. En natuurlijk krijgen de buitenlanders weer de schuld – dat is lekker makkelijk. De SVP vergeet daarbij, dat het voorstel is gedaan door iemand met een Zwitsers paspoort, die al sinds zijn geboorte in Zwitserland woont. De SVP hanteert dan ook een merkwaardige definitie van “buitenlander”. Daarnaast hebben we de afgelopen week wederom kunnen vaststellen dat de SVP er wel heel merkwaardige “christelijke” normen en waarden op na houdt. De waarden van de SVP zijn in tegenspraak met het complete Nieuwe Testament en ik ben dan ook van mening dat de SVP een grotere bedreiging voor de christelijke moraal van Zwitserland is dan een nieuwe vlag.

Ondertussen is het voorstel misschien ook niet zo heel verstandig – hoewel het natuurlijk altijd leuk is om de SVP op de kast te jagen.

  • Natuurlijk, de Zwitserse vlag komt voort uit de vlag van een van de drie kantons die Zwitserland hebben opgericht: kanton Schwyz. En het witte kruis in wapen en vlag van Schwyz verwijst naar het christendom, in het bijzonder naar het katholieke christendom, want Schwyz is stock-katholisch.
  • Maar Zwitserland is helemaal niet meer zo katholiek. Belangrijke kantons als Zürich en Genève hebben sleutelrollen gespeeld in de reformatie en net als Nederland zijn er op dit moment ongeveer even veel protestanten als katholieken in Zwitserland. Bij de reformatie heeft men geen enkele reden gezien de Zwitserse vlag, toch symbool van het katholieke Schwyz, te vervangen. De toen nieuwbakken religie kon prima leven met de bestaande vlag, die eerder wordt gezien als een symbool van eenheid tussen de kantons dan als religieus symbool.
  • Want weest u nou eens eerlijk: waar associeert u de Zwitserse vlag mee? Met het christendom? Ik geloof er niks van. Volgens mij denkt u bij het zien van de Zwitserse vlag allereerst aan de bekende Zwitserse zakmessen, en vervolgens vooral aan een land met bergen, kaas, chocolade, precisie-uurwerken en treintjes die zich netjes aan die uurwerken houden. De Zwitserse vlag is dan ook allang geen symbool meer van het christendom geworden, de Zwitserse vlag is een zelfstandig, onafhankelijk “logo” geworden dat los staat van christendom. Hier slaan zowel de SVP als onze secondo de plank volledig mis.
  • Never change a winning team. Het Zwitserse kruis staat op heel veel Zwitserse exportproducten afgebeeld en wordt ook gebruikt bij reclame voor bijvoorbeeld toerisme in Zwitserland. Je kunt hier werkelijk alles in het rood met een wit kruisje kopen: van postkaart tot spaarvarken (voor de gelegenheid natuurlijk geen varken maar een koe), van portemonnaie tot paraplu. Ook het logo van de Zwitserse staatsspoorwegen SBB is een variatie op het Zwitserse kruis: <+>. Het Zwitserse kruis staat symbool voor kwaliteit en degelijkheid (met een prijskaartje, dat weer wel). Het is ronduit onverstandig een logo dat zo goed bekend is in binnen- en buitenland te vervangen door iets anders.
Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Grensperikelen, Politiek, Typisch Zwitsers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s