Democratie te koop

Dat democratie in Zwitserland big business is, weten we sinds de radikalisering van de SVP. Hoewel de rechtsextremisten hun koppen massaal in het zand steken als gevraagd wordt hoe groot hun verkiezingsbudget is (geld, daar praat je in dit land niet over, dat heb je gewoon), weet iedereen dat er elke keer opnieuw miljoenen bikkelharde franken door hun bruine vingers gaan. Er wordt geschat dat de verkiezingscampagnes van de SVP ongeveer 60 franken per SVP-stem kost. En er zijn hier nogal wat verkiezingen! Geen wonder, dat de werkloosheid hier zo laag is.

Maar de SVP is niet de enige die veel geld uitgeeft aan de democratie. Vrijwel alle Zwitserse partijen doen dat. Het wemelt in dit land van de Volksinitiative. Dat zijn initiatief-referenda, die door “het volk” worden ingediend. En om een Volksinitiative te kunnen indienen, moet je 100.000 geldige handtekeningen verzamelen.

Dat gaat heel officieel: je moet op een voorgedrukt formulier naam, adres, woongemeente en handtekening plaatsen. Op één formulier mogen geen handtekeningen uit meer dan één gemeente staan, want het formulier gaat eerst naar de gemeente. Die controleert of de handtekeningen afkomstig zijn van stemgerechtigde inwoners van de gemeente. Beglaubigen heet dat, en dat is dan weer goed voor de werkgelegenheid onder de ambtenaren.

Honderdduizend handtekeningen, dat is niet niks. Zelfs voor een grote partij is het een enorme klus. Naar schatting kost het gemiddeld 5.500 man-/vrouwuren om ze bij elkaar te krijgen. Bijna drie FTE dus. En met louter vrijwilligers lukt dat niet. Handtekeningenverzamelaar is dan ook haast een beroep in Zwitserland. Je vindt ze op drukke plekken. In de binnenstad, bij de stations, bij evenementen.

Ik word zeker eens per week aangesproken of ik voor weet-ik-wat-voor-initiatief wil tekenen. Meestal antwoord ik dan, dat ze eerst maar eens een ander referendum moeten regelen. Ach so! Sind Sie politisch engagiert? Als vliegen op stroop komt men op je af. Nee hoor, ik ben een Ausländer. Als u wilt dat ik teken, moet u eerst maar eens regelen dat buitenlanders überhaupt mogen stemmen.  

Een ervaren handtekeningenverzamelaar haalt 20 tot 40 handtekeningen per uur op. En ja, daar wordt voor betaald. De initiatiefcommitees (meestal gevormd uit één of meer politieke partijen) betalen aan de handtekeningenverzamelaars anderhalf tot twee zilverlingen franken per handtekening… En nee, dergelijke praktijken blijven niet beperkt tot de populistische partijen zoals de SVP, waarvoor geld en ethiek geen rol spelen. Ook de Groenen, de Christendemocraten, de Liberalen, de Socialisten doen hier vrolijk aan mee.

Wat een mooi land. Zo democratisch, zo zuiver, zo schoon…

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Democratie, Politiek, Typisch Zwitsers

Een Reactie op “Democratie te koop

  1. Stefanie Laan Stoffels

    Het gaat met zilverlingen, eh.. franken dus. Gelukkig wordt er niet (meer) gedobbeld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s