In de krant! (2)

Zojuist even gebeld met het Oltner Tagblatt. Onder voorwaarde van bronvermelding mag een scan van het artikel verstuurd worden via mail en ook op internet gepubliceerd worden. Bij deze dus: uit het Oltner Tagblatt van 23 september 2011, bladzijde 22:

Oltner Tagblat 23-9-2011 p.22

Vertaald in het Nederlands:

 
Mensenminachtende toespraak.
De oecumenische kerkdienst in de Stadskerk ter gelegenheid van de gebedsdag misbruikt.
Enkelen onder ons hebben de oecumenische kerkdienst ter gelegenheid van de eedgenootschappelijke dank-, boete- en gebedsdag 2011 in de Oltense stadskerk tijdens de toespraak van de voorzitter van de gemeenteraad voortijdig verlaten. We willen onze stap graag toelichten: de inhoud van de toespraak was naar onze mening mensenminachtend. De voorzitter van de gemeenteraad gebruikte de onomstreden slechte vrijheid van godsdienst voor christenen in bepaalde islamitische landen  om het wantrouwen tegenover hier levende islamitische medemensen op te stoken en ons angst aan te jagen voor een door moslims gedomineerde Zwitserse maatschappij. We keuren de situatie in bepaalde islamitische landen niet goed. Echter, de gelegenheid gebruiken om in een christelijk godshuis vooroordelen te verspreiden en tot een irrationele angst voor een islamisering van Zwitserland aan te zetten, is niet alleen strijdig met het grondrecht op vrijheid van godsdienst voor moslims, maar ook met de menselijke boodschap van de Bijbel en haar oproep, aan verzoening te werken en het begrip tussen de mensen te bevorderen.
De uitspraken van de politicus zijn fundamenteel in strijd met de grensoverschrijdende mensenliefde van Jezus. Vanuit christelijk standpunt zouden we de onderdrukking van christenen in de arabische landen met een gebed om vergeving voor de onderdrukkers moeten beantwoorden. Tegelijkertijd zouden we moeten bedenken, hoe we volgens de Bijbel kunnen leven, zoals het in de Bergrede geschreven staat: “Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen.” (Mt 7,12). Precies zo is de gebedsdag ook bedoeld: als “dag van respect voor politiek andersdenkenden en aanhangers van andere religies” (Kirche Heute, 38/2011). In die zin heeft ook de Zwitserse bisschoppenconferentie zich op 25-8-2011 gedistantieerd van publicaties die “onverhuld de haat van een bevolkingsgroep tegen een andere opstoken”.
We weten, dat het traditie is, een vertegenwoordiger van de Oltense politiek op deze dag in de viering het woord te geven. Het gaat ons er niet om, deze traditie te breken. Het gaat ons erom, dat we van de inhoud van de gehouden toespraak duidelijk afstand willen nemen, en als christenen ook moeten, omdat iemand een geboden bühne kon misbruiken om voor een mensenverachtende politiek reclame te maken. Een dergelijke distantiëring verwachten we ook van alle leiders en leden van de Oltense kerken, in het bijzonder ook van onze eigen kerk, de parochie St. Marien. Ook willen we graag weten, wat de voorbereidingsgroep Konveniat onderneemt, om in de toekomst het misbruik van een dergelijk platform te voorkomen. “Als zij zouden zwijgen, dan zouden de stenen het uitschreeuwen” (Lucas 19,40). Het kwade kan alleen geschieden, als het goede zich stil houdt. We begrijpen, dat het voor de voorgangers van de viering moeilijk zou zijn geweest, onze stappen te volgen. We roepen hen op, zich met ons duidelijk en openlijk van de toespraak van de voorzitter van de gemeenteraad te distantiëren. Een Oltense traditie kan geen reden zijn, de veel oudere christelijke traditie met voeten te treden.
 
(eigen vertaling)
 
Enkele toelichtingen:
Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder De SVP en racisme, Kerk, Media, Olten, Politiek, Typisch Zwitsers

4 Reacties op “In de krant! (2)

  1. Willem-Jan

    “Het kwade kan alleen geschieden, als het goede zich stil houdt.” Goed getroffen!

  2. Ik heb de brief net in de tuin bij een kopje thee aan Hubert voorgelezen. We vinden het een hele mooie getuigenis van liefde en medemenselijkheid die eigenlijk “normaal” zou moeten zijn.

  3. P.S. normaal tussen aanhalingstekens omdat die term sinds de Algemene Beschouwingen in het Nederlandse Parlement deze week wellicht wat beladen is geraakt;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s