Wij blijven liever neutraal, of: de Zwitserse struisvogelmentaliteit

Nadat we zondag woedend uit de kerk gelopen zijn vanwege een racistische toespraak van de voorzitter van de gemeenteraad, hebben we besloten het er niet bij te laten zitten. Onze open brief is klaar, maar we hebben ‘m bewust 24 uur laten “sudderen” zodat we in onze woede geen dingen zeggen waar we later spijt van krijgen. We zijn bij het opstellen van onze brief enorm geholpen door de pastoor van onze “andere” kerk, in Füllinsdorf. Het is fijn om zo gesteund en geholpen te worden!

Natuurlijk hebben we ook contact gezocht met onze dirigent en met de pastoraal werker die namens onze parochie mee voorging in de betreffende viering. We willen weten of er elders in de parochie al actie wordt ondernomen, en wat de parochievergadering denkt te ondernemen. De dirigent heeft gezegd dat ze mee ondertekenen wil. Van onze pastoraal werker hebben we tot nu toe alleen als antwoord gekregen dat hij onze woede begrijpt, dat hij weliswaar aan het hoofd van de organisatie van de oecumenische viering stond maar dat het contact met de voorzitter van de gemeenteraad via een ander is gelopen en dat hem tot nu toe geen andere acties binnen de parochie bekend zijn.  Dat klinkt allemaal nogal passief en aangezien in dit soort gevallen “zwijgen” gelijk staat aan “toestemmen”, moeten we hier nog wat actie ondernemen!

Gisterenavond hebben we het gebeurde ook in ons kerkkoor ter sprake gebracht. We hebben een concept van onze brief meegenomen omdat we vinden dat ook de aanwezigen van het koor in de gelegenheid moeten worden gebracht om actie te ondernemen. Volgende week maandag brengen we de definitieve versie mee, samen met een handtekeningenlijst voor mensen die mede willen ondertekenen. Die definitieve versie hebben we gisterenavond na de repetitie opgesteld en aan alle koorleden gemaild. Volgende week maandag na de repetitie wordt de brief verzonden.

De reacties op onze brief waren heel gemengd. We hadden niet het idee dat heel veel mensen het met ons oneens waren – maar hier komt een vervelend trekje van veel Zwitsers om de hoek kijken. Naast duidelijke steunbetuigingen (“natuurlijk onderteken ik”) kregen we ook veel struisvogelreacties:

 • ik ben er niet bij geweest, ik onthoud me van een mening
 • tja, ihr habt schon recht, maar ik onderteken niet. Ik onderteken nooit wat.
 • zijn we als koor niet neutraal?
 • ik ben ook weggelopen hoor: toen die man zijn toespraak begon ben ik gaan zitten, heb ik mijn iphone genomen en ben mijn mails gaan lezen.

Gelukkig kregen we ook veel duidelijke steunbetuigingen. Na de repetitie zei iemand tegen ons, dat ze blij was dat we dit deden, dat we eindelijk deze stoffige parochie een beetje wakker wilden schudden. Of we soms wisten dat woensdag de parochievergadering een bijeenkomst heeft? Dat wisten we niet. Maar gezien de lauwe reactie van onze pastoraal werker hebben we meteen actie ondernomen. We hebben de pastoraal werker en de voorzitster van de parochievergadering onze concept-open-brief (onder andere aan hem en aan de parochievergadering gericht) gestuurd met de volgende mededelingen:

 • we zullen deze brief, mede ondertekend door een aantal koorleden, maandag versturen aan het mededelingenblad van de katholieke kerken in de regio met het verzoek om publicatie
 • we zouden het uiteraard bijzonder op prijs stellen als de parochievergadering woensdag besluit, onze actie te ondersteunen en zich net als ons openlijk distantieert van de toespraak van de voorzitter van de gemeenteraad. Natuurlijk passen we in dat geval de adressering van onze brief aan.
 • we verwachten uiterlijk vrijdag een reactie van de parochievergadering en zijn graag bereid onze brief woensdag in de parochievergadering toe te lichten.

Met die deadlines voor vrijdag en maandag is het natuurlijk een beetje power play, maar aan de andere kant zijn we bang dat de zaak anders verzandt in een eindeloze discussie over precieze formuleringen van standpunten. Als je daarmee klaar bent, is het incident al lang vergeten en heeft een openbaar protest geen zin meer.

We zijn erg benieuwd of we op deze manier nog wat meer stof op laten waaien. Eigenlijk hopen we dat de conceptbrief stilletjes aan de andere geadresseerden (dat zijn de voorgangers van afgelopen zondag uit de gereformeerde en oudkatholieke kerk) wordt doorgestuurd en dat ze snel eieren voor hun geld kiezen. Er blijven dan geen geadresseerden meer over – maar als we inmiddels zo veel mede-ondertekenaars hebben sturen we de brief gewoon naar de voorzitter van de gemeenteraad.

Wij gaan door en houden vol! Tegelijkertijd zijn we heel onzeker en staan we soms op onze benen te trillen. Ook dat is niets anders dan menselijk. We zijn dan ook heel blij met de steunbetuigingen die we inmiddels van jullie ontvingen. Dat sterkt ons in onze overtuiging en helpt ons de moed erin te houden!

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder De SVP en racisme, Kerk, Olten, Politiek, Typisch Zwitsers

4 Reacties op “Wij blijven liever neutraal, of: de Zwitserse struisvogelmentaliteit

 1. Stefanie Laan Stoffels

  Ik heb nergens gelezen dat er mensen tégen jullie actie zijn! Dat zegt op zích al veel.
  Hoe een parochievergadering, of een pastoraal werker ook reageren, je bereikt in ieder geval, dat men een volgende keer niet wéér het risico zal lopen dat er een (niet bepaald christelijk) politiek standpunt in de kerk wordt verkondigd. (Verkeerde woorden op de verkeerde plaats!)
  Natuurlijk zul je ook tegenwerking ondervinden in jullie actie. Ook dat hoort erbij. Maak je daar vooral niet druk over, want dat is verspilde energie.

 2. Jan Laan

  Ik ben intussen toch nieuwsgierig naar de tekst welke door de voorzitter van de gemeenteraad is uitgesproken. Voor het overige: sterkte en goede moed. Blijf in contact met medestanders.
  Jepa.

 3. Willem-Jan

  Goeie leerschool: zwijg je in Nederland, dan kun je later het verwijt krijgen dat je dus ergens mee ingestemd hebt – en daar zal iedereen het mee eens zijn.
  In CH heb ik gemerkt dat dat vaak niet opgaat en zeker dat verwijt maken op behoorlijk wat negatieve reacties kan rekenen.

  • Ha Wilem-Jan,
   Ben dat op zich met je eens (dat cultuurverschil). De toespraak was echter zo “völlig daneben” dat we veel steun ondervinden en tot nu toe nog geen enkele negatieve reactie hebben gehad. We gaan zien hoe dat wordt na de publicatie van de brief – maar ik ben te veel Nederlander om me hier aan de slapp Zwitserse gedoogcultuur aan te passen. Overigens is Annina wel Zwitserse en zijn we het op dit punt volledig met elkaar eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s