Schandaal: Zwitserland behandelde asielaanvragen niet tijdens SVP-bewind

Een heus schandaal en dat in het anders toch zo saaie Eidgenössisches Justiz- und Polizeidepartement EJDP, zeg maar het Zwitserse ministerie van justitie, politie en immigratie. De socialistische minister van dit departement, Sommaruga, heeft de directeur van het Bundesamt für Migration BfM, de Zwitserse Immigratie- en Naturalisatiedienst, per direct een enkele reis arbeidsbureau gegeven. Tegelijkertijd is bekend geworden dat Zwitserland tussen 2006 en 2008 circa 7.000 tot 10.000 asylaanvragen van Irakese asielzoekers niet in behandeling heeft genomen. Weliswaar is de huidige directeur van het BfM, Alard du Bois-Reymond, pas sinds 1 januari 2010 in functie, maar hij wist van het begin af aan van het bestaan van dit dossier en heeft zijn minister het bos in gestuurd door het niet te melden. Officieel is de reden voor zijn ontslag niet bekendgemaakt en hijzelf zegt dat het bekendmaken van dit dossier en zijn ontslag “een ongelukkige samenloop van omstandigheden” is.

Anti-SVP-poster

Het geheel kan nog een politiek staartje krijgen. Het is verkiezingstijd in Zwitserland. Eind oktober zijn er verkiezingen voor zowel de Nationalrat (iets als de Tweede Kamer waar alle kantons naar rato van inwonertal zijn vertegenwoordigd) als de Ständerat (een soort Eerste Kamer waar elk kanton 2 zetels heeft en elk halfkanton 1 zetel, ongeacht het aantal inwoners). En een blik op Wikipedia is genoeg om vast te stellen dat er van 2006-2007 een minister op het EJPD zat die niet bekend stond om zijn welwillende houding jegens asielzoekers: Christoph Blocher, rechtsextremist en partijideoloog van de SVP.

Ik ben benieuwd of de anti-SVP-lobby dit gebeuren nog tijdens de verkiezingscampagnes tot een schandaal weet op te blazen. Van mij mogen ze: de SVP is er zelf altijd als de kippen bij als een ander zwart gemaakt moet worden en wie kaatst kan de bal verwachten.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder De SVP en racisme, Politiek, Typisch Zwitsers

3 Reacties op “Schandaal: Zwitserland behandelde asielaanvragen niet tijdens SVP-bewind

  1. Willem-Jan

    Wordt het dan toch nog leuk, die verkiezingstijd hier?

    • Het lijkt er wel op, want 20 Minuten heeft inmiddels uitgerekend dat Blochers bewering (“Tijdens mijn bewind zijn er minder asielzoekers Zwitserland ingekomen”) niet meer klopt, als je die 7.000 tot 10.000 weggemoffelde dossiers meerekent. De Blocherluchtballon begint langzaam leeg te lopen 🙂

  2. Jan Laan

    Ook hier geldt weer: al is de leugen nog zo snel….
    Jepa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s