Dweilen!

Zwitserland is een fijn land, maar van één ding  hebben Nederlanders dus echt meer verstand dan Zwitsers: de core business van Wim-Lex oftewel Watermanagement. Zwitsers maken zich namelijk belachelijk weinig zorgen om overstromingen. Kennissen van ons uit Brunnen (de naam alleen al…) wonen achter een beek die zo af en toe buiten zijn oevers treedt en dan kelders blank zet. Vinden ze normaal. Hoort erbij. Lastig, maar gaat wel weer over.

Hier op Gleis 5 hebben we ook een kelder – elk zichzelf respecterend Zwitsers gebouw heeft een kelder, en liefst ook nog een schuilkelder voor als het toch nog oorlog wordt. Is fijn hoor, een kelder. Tijdens de huidige hittegolf is het er bijvoorbeeld heerlijk koel. Maar bij hittegolven horen ook onweersbuien. En bij onweersbuien horen grote hoeveelheden regen. Zo groot, blijkt in de praktijk, dat het afvoerputje in onze keldertrap-naar-de-tuin het water niet afgevoerd kan krijgen (of dat het riool daar gewoon geen zin in heeft).

Meestal probeer ik hittegolven te overleven door zo min mogelijk te bewegen. Maar als ze je kelder onder water proberen te zetten, dan komen er Nederlandse oerinstincten in je boven. Vandaar dat men mij zojuist in dweilende toestand op de keldervloer kon aantreffen. Inmiddels is de stortbui weer weg en de kelder weer droog.

Advertenties

7 reacties

Opgeslagen onder Typisch Zwitsers, Veiligheid

7 Reacties op “Dweilen!

 1. Manuel

  Dat was in de vakantie ook al eens het geval. Stoppen met dweilen, het is tijd om je duim in de dijk te steken! Neem het mee in de plannen voor de verbouwing en tot die tijd… Koop een zeil of een grote plank die je bij een stortbui schuin boven de keldertrap kunt zetten. Dat is minder werk en beter voor de keldervloer.

 2. Manuel

  Ken je die houten klapdeuren bij amerikaanse boerderijen als deuren van de stormkelder? Een vrij een voudig timmerwerkje, dat niet veel groter hoeft te zijn dan het gat van de keldertrap.

 3. Erik

  Mmmmm enkele willekeurige NOS-koppen van de afgelopen tijd (en het betreft wel degelijk Nederland):

  – Daags na het noodweer is duidelijk geworden welke schade de storm heeft aangericht. Geen enkele provincie werd gespaard.
  – Zware regen- en onweersbuien worden vandaag verwacht. Afgelopen maandag zorgde dit weer voor veel schade en ondergelopen kelders. Een gesprek met William Huizinga van Weeronline.
  – Gisteren trok er noodweer over Nederland. Er ontstond schade door wateroverlast, blikseminslag en omgewaaide bomen. Omroep Flevoland maakte beelden van een onweersbui boven Dronten.
  Fazit: als het onweert, lopen kelders onder. Wat je ook doet, een geweldige hoeveelheid water op een klein oppervlak krijg je niet weg, noch met gemalen, noch met riolen, noch door overstromingsgebieden. Bovendien werkt de Nederlandse waterhuishouding goed in poldergebieden. Maar zouden Nederlanders het even goed doen in berggebieden? #durftevragen

  Afgelopen winter in Nederlands Limburg: “Vannacht waren in Zuid-Limburg al straten en kelders ondergelopen doordat de sneeuw er aan het smelten was, in combinatie met een grote hoeveelheid smeltwater in de Maas.” Tien jaar geleden waren er ook behoorlijk ernstige overstromingen in Gelderland.

  Nederland heeft zonder twijfel veel verstand van waterhuishouding. Maar toch kunnen ook daar dergelijke overstromingen niet altijd vermeden worden.

 4. Willem-Jan

  Zandzakken… of meer civiel ingenieurs (en dan niet van die transport-lui) 😉

 5. Manuel

  Wat je allemaal niet bedenkt als je jezelf verveelt! Onderstaande filmpje is natuurlijk geheel zelfverklarend. Ik wil er wel op wijzen dat de uiteindelijke uitvoering in hout gemaakt dient te worden en niet van papier. In het laatste geval zit bij de volgende bui je putje vol papier maché en ben je nog verder van huis.
  Oh ja, alle rechten zijn natuurlijk aan mij voorbehouden, mocht je ermee naar ‘het beste idee van Zwitserland’ gaan.

  Groeten!

  • Stefanie Laan Stoffels

   Wat mooi bedacht! Goed dat er bij wordt verteld, dat het niet van papier gemaakt moet worden.
   Ik vind het bijna jammer dat wij hier geen keldertrapje hebben waarboven we zo’n prachtig “scharnierend-anti-lek-dakje”kunnen (laten) bevestigen!

   • Ik bedacht ook al hoe het komt dat ik in de 39 jaar in Nederland nog nooit problemen met regenwater in de kelder heb gehad. Waarschijnlijk ligt het eraan, dat ik in die 39 jaar geen kelder heb gehad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s