Honkvast ondanks Hollanders

Zwitsers zijn honkvaster dan Nederlanders. Hoewel je in een stad als Olten inwoners uit alle landsdelen aantreft, zijn er nog altijd veel Zwitsers die voor geen goud de alpenwei verlaten waar ze ooit geboren zijn. Er wordt dan ook veel geforenst, en vaak over lange afstanden. Dagelijks tussen Zürich en Bern op en neer treinen (117 km enkele reis) is geen uitzondering. Zwitsers zijn dan ook wereldkampioen treinreizen: geen land ter wereld waar per hoofd van de bevolking jaarlijks zoveel treinkilometers worden gemaakt. Core Business van mijn werkgever, mij hoor je dan ook niet klagen.

Forensen frustreert natuurlijk. Treinen zijn soms vol en te laat (hoewel meestal niet zo vol of laat als in Nederland), op de snelwegen staan files en een parkeerplaats, als je die al vindt, is duur. Vandaag schreef 20 Minuten over een gefrustreerde 24-jarige forens. Ze woont in Rüti bei Riggisberg, en ze geeft toe dat daar meer koeien dan mensen rondlopen. Toch kan er van verhuizen geen sprake zijn, het is tenslotte haar geliebte Heimat. Daarom forenst ze elke dag naar haar werk in Interlaken. Een rit van een uur. Met de auto, want Rüti bei Riggisberg is zelfs voor Zwitserse standaarden te klein voor een regelmatige busverbinding. Ze is ralley-co-piloot, dus het openbaar vervoer zou sowieso weinig kans maken. Maar ook de reis per auto vindt ze steeds vervelender worden, onder andere omdat viele Holländer auf der Strecke oft für lange Kolonnen sorgen (bij deze een vriendelijk verzoek aan alle landgenoten om de trein te nemen als je geen ervaring met autorijden in de bergen hebt – dat doe ik zelf ook).

Nu zoekt ze voor de komende maand 30 vriendelijke Interlakers zodat ze elke nacht ergens kan Sofa-Surfen. Ze is maar 1.67 lang, dus ook op een kleinere sofa moet dat lukken. Misschien dat er nog wat vakantievierende Nederlanders zijn die in hun caravan een bedje vrij hebben? Dan merkt ze ook eens wat positiefs van die lange Kolonnen.

 

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Per auto, Reizen, Reizen in Zwitserland

5 Reacties op “Honkvast ondanks Hollanders

 1. Marco

  Ik stel voor om een tunnel van Basel naar Chiasso te maken (daar zijn Zwitsers goed in). Verplicht je auto met sleurhut op een treinwagon parkeren en rijden maar! Heb je in Zwitserland ook geen last meer van al die transit-goederentreinen. Zelf ervaren: er rijden heel veel goederentreinen door Olten, die lang niet allemaal Zwitserland als begin of eindbestemming hebben…

 2. Stefanie Laan Stoffels

  Binnen ons gezinnetje ken ik iemand die waarschijnlijk ook alle Fransozen die geen ervaring hebben met autorijden in de bergen, met terugwerkende kracht wel had willen verzoeken om de trein te nemen, of thuis te blijven!

 3. Willem-Jan

  Mijn collega wees me ook al op dit artikel…

 4. Willem-Jan

  O en over dat honkvaste, daarentegen heb ik ook het idee dat internationaal gezien de Zwitsers en Nederlanders erg veel reizen. Ze zijn overal op de wereld terug te vinden! Maar inderdaad: honkvast voor wat betreft wonen in CH. Zelfs ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s