Vrouwen vegen schoner

Nee, dit is geen blog om rolbevestigend gedrag nog maar eens te bevestigen. Maar toch is het waar. Kijk maar. De vier vrouwelijke ministers in Zwitserland (tegen drie mannelijke) hebben besloten dat Zwitserland stopt met kernenergie en dus nog schoner wordt. De vijf bestaande Zwitserse kerncentrales (Mühleberg, Gösgen, Leibstadt, Beznau I en Beznau II) worden aan het eind van hun levensduur (afhankelijk van de centrale: ergens tussen 2019 en 2030) gesloten en niet vervangen door nieuwe kerncentrales. Of de parlementen het besluit ondersteunen wordt nog spannend. Op 8 juni wordt er gestemd in de Nationalrat en dat zal een dubbeltje frank op z’n kant worden. Natuurlijk ondersteunen socialisten, groenen en groenliberalen het voorstel. Ook een groot deel van de christendemocraten is het eens met de regering. Maar de liberalen twijfelen – hoewel de voor het besluit verantwoordelijke minister zelf liberaal is. En natuurlijk is de SVP tegen – maar dat is alleen maar meer reden om vóór stoppen met kernenergie te zijn, toch?

Advertenties

5 reacties

Opgeslagen onder Politiek, Typisch Zwitsers

5 Reacties op “Vrouwen vegen schoner

 1. Stefanie Laan Stoffels

  Die vrouwelijke ministers vegen met geheime bezems! 😉 Ik vind het hélemaal goed!
  Duitsland lijkt intussen het goede voorbeeld van Zwitserland te gaan volgen!
  Nu Nederland nog!! Weinig vrouwen in het kabinet, maar als bij ons desondanks de kerncentrales binnen enkele jaren gesloten worden, zou ik voor het eerst weer trots zijn op onze regering!!! Maar eh…er zijn in ons kikkerlandje nog èrg veel mensen die tégen windmolens vechten. Wat schone (ècht schone) energie betreft zijn we hier een beetje achter gebleven.

  • Wat betreft elektriciteit is Nederland inderdaad een smeerpoets: kolen- en kerncentrales. Zwitserland heeft dan ten minste nog pakweg de helft waterkracht (en de spoorwegen hebben zelfs meer dan 70% waterkracht). Daar staat tegenover dat veel Nederlanders hun huisje met gas verwarmen, terwijl hier vaak met olie verwarmd wordt. En hoe: de gemiddelde woonkamertemperatuur is in Zwitserland een stuk hoger dan in Nederland.

 2. Francien

  Tja, met al die bergen heeft Zwitserland natuurlijk een aardig in het voordeel wat betreft de groene energie. Wij zijn bezig om onze vijver een opknapbeurt te geven. Als we nu eens een turbine in ons watervalletje bouwen…..
  Het verbaast me nog steeds dat er in Nederland zo weinig zonnepanelen te zien zijn. Als we door Duitsland rijden, zien we ze op alle stallen liggen. Dat moet in Nederland toch ook kunnen?

  • Stefanie Laan Stoffels

   Ja, dat moet in Nederland ook kunnen. Eh… jammer dat wij geen stal hebben 😉
   Enne…. alle beetjes helpen: ik ben heel benieuwd naar jullie nieuwe vijver. Met een beetje goede wil hebben jullie over een poosje dus je eigen schone energie! Ik ben trots op je! 😉 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s