Switzerland: zero points – la Suisse: zéro points.

Geween en geknars der tanden: nadat Anne Rossinelli tegen alle verwachtingen in door de voorronde van het Eurovisie Songfestival was gekomen, eindigt ze in de finale als laatste. De Zwitsers zijn over twee dingen erg teleurgesteld:

 • Dat alle oosteuropese landen elkaar de punten toespelen (Griekenland, Cyprus, u kent het wel)
 • Maar vooral dat Zwitserland van Oostenrijk geen punten heeft gekregen.

Hypocriet? Och, niets menselijks is de Zwitser vreemd.

Belangrijker nieuws uit Zwitserland is er ook, want gisteren waren er in diverse kantons weer referenda. Een bloemlezing uit de uitslagen van deze maand:

 • Op de kleuterscholen in kanton Zürich zal voortaan geen hoogduits maar zwitserduits worden gesproken. Tot nu toe werden taal en dialect naast elkaar gebruikt. De voorstanders van het zwitserduits vinden, dat het zwitserduitse dialect een bijzondere plaats onder de dialecten inneemt, deel van de cultuur is, en behouden moet blijven. De docenten zijn niet blij met de uitslag. De kinderen moeten uiteindelijk toch hoogduits leren (al is het maar omdat het zwitserduits niet geschreven wordt) en net als limburgse kinderen die tot hun 6e alleen maar Limburgs horen en dan ineens Nederlands moeten leren, beginnen ook kinderen die tot hun 6e alleen maar zwitserduits horen met een behoorlijke leerachterstand op school. Of de uitslag van het referendum in de praktijk uitgevoerd kan worden, is maar de vraag: je kunt moeilijk een taalpolitie op de kleuterschool rond laten lopen. Lichtpuntje voor de docenten: in kanton Basel werd over hetzelfde plan gestemd, maar daar werd het voorstel verworpen.
 • De Gotthardautotunnel moet over een jaar of 10 voor groot onderhoud gesloten worden. Dat onderhoud gaat wel een jaar of twee duren en dus is half Zwitserland in rep en roer over hoe je dàn met je benzineslikker in de file moet gaan staan om in Ticino te komen. Eigenlijk is het heel simpel: tegen die tijd is de nieuwe spoortunnel klaar en kan de oude gebruikt worden voor autotransport. Net zoals het gebeurt bij de Lötschberg en de Furka, en tot eind jaren ’70, voordat de autotunnel er was, ook bij de Gotthard. Natuurlijk is de automafia tegen, en daarom hadden de SVP-Jongeren in kanton Uri een referendum aangevraagd voor de bouw van een tweede tunnel. In kanton Uri ligt namelijk de noordelijke ingang van de Gotthardautotunnel. De regering van Uri had een gematigder tegenvoorstel opgesteld, waarbij echter ook een tweede tunnel gebouwd zou worden. Uri, normaal toch een oerconservatief SVP-bolwerk, hield gisteren het hoofd koel. Zowel het SVP-voorstel als het voorstel van de Urner regering werden duidelijk verworpen, bij een voor referenda ongekend hoge opkomst van 52%.
 • Ingewikkeld wordt het in Bern. Daar was een referendum over nieuwe energiewetgeving. De regering had een voorstel voor nieuw energiebeleid opgesteld, inclusief duidelijke maatregelen om te zorgen dat de energiespaardoelen ook werkelijk gehaald kunnen worden: aanpassing van de energiebelasting en voorschriften voor energievriendelijk bouwen. Ook hier was er een tegenvoorstel: wel energie besparen, maar geen maatregelen nemen. Bern toonde typisch struisvogelgedrag bij dit referendum: het voorstel om energie te gaan besparen werd met een ruime meerderheid (79%) aangenomen, maar de bijbehorende maatregelen werden naar de prullenbak verwezen.
Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Bern, Democratie, Per auto, Politiek, Reizen in Zwitserland, Taal, Typisch Zwitsers

3 Reacties op “Switzerland: zero points – la Suisse: zéro points.

 1. Stefanie

  E.e.a. getuigt van tunnelvisie en energieverspilling. Maar ach: “Wie zonder …….. gooie de eerste steen.” Ík zal die niet gooien! (Stel dat ik een van die kleuters uit Zürich beschadig, of een auto die ergens in de file voor de Gotthardtunnel staat! Nou ja, als ik zo’n struisvogel raak, dan houd ik er misschien nog een lekker struisvogelbiefstukje aan over! 😉
  Toch fijn, dat er in Nederland wat minder referenda worden gehouden.:-)

 2. Gerrit Bronsema

  Ha Twan,

  ik wist niet dat je een weblog had. Leuk om eens te lezen. Ik kwam er op via de Hyves.

  Groeten,
  Gerrit.

  • Gerrit Bronsema

   Ik bedoelde de linkedin natuurlijk. Mijn hyves profiel heb ik onlangs maar eens gewist, die gebruikte ik al om Saartje mee te vinden in 2003.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s