Belastingdienst, goedemiddag (3)

Terwijl de Nederlandse belastingdienst nog steeds aan het ploeteren is op mijn belastingrekening over 2009, hebben de stad Olten, het kanton Solothurn en het Zwitserse Eedgenootschap de belastingrekeningen over 2010 al in onze brievenbus laten belanden. Tijd om eens wat over de belastingen in Zwitserland te schrijven.

Laten we met een inkopper beginnen: de belastingen zijn in Zwitserland van kanton tot kanton verschillend. Dat zal de trouwe lezertjes van deze blog niet verbazen. In Zwitserland betaal je nauwelijks “rijksbelastingen”. Je geld gaat hoofdzakelijk naar de gemeente en het kanton waar je woont. In ons geval gaat ongeveer 38% van het geld naar de stad Olten, 38% naar kanton Solothurn en 17% naar het Eedgenootschap. Blijft nog 7 procent over: dat is de Kirchensteuer – kerkbijdrage wordt hier voor de door de staat erkende religies via de belasting geïnd en je merkt dan ook dat kerken in Zwitserland veel meer geld te besteden hebben dan in Nederland.

De belastingtarieven verschillen dus van stad tot stad en van kanton tot kanton, en niet zo’n beetje ook. In het duurste kanton, Genève, betaal je ongeveer 3 keer zo veel belasting als in de goedkoopste kantons, Zug en Schwyz.

Nog een inkopper: ze maken het hier wèl leuker (niet makkelijker). Een rekensommetje leert, dat we in Nederland bijna twee keer zoveel belasting zouden hebben moeten betalen als in Olten, Solothurn en Zwitserland samen. Troost voor alle trouwe belastingbetalers in Nederland: de meeste andere dingen zijn in Zwitserland weer veel duurder dan in Nederland. Maar toch, 20% in plaats van 40%, dat scheelt een slok op een borrel. Afijn, minder leuk dan in Nederland, dat kan bijna niet.

In het hoofdstuk rariteiten: in Olten betalen we Feuerwehrpflichtersatz. Vierhonderd franken per jaar, omdat we geen vrijwilliger bij de brandweer zijn. Betaal ik met liefde. Ik heb helemaal geen zin om bij de brandweer te gaan, en bovendien: als ik wel bij de brandweer zou gaan, zou ik weliswaar 400 franken per jaar rijker zijn, maar Olten zou er ook een stuk brandonveiliger van worden…

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Kerk, Nederlandse bureaucratie, Olten, Typisch Zwitsers, Zwitserse bureaucratie

Een Reactie op “Belastingdienst, goedemiddag (3)

  1. Jan Laan

    Blijf zitten waar je zit en speel niet met vuur.
    Jepa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s