Bahnhofskirche

Het centraal station van Zürich is verreweg het grootste en drukste station van het land. Niet alleen vertrekken er veel treinen, trams, trolleybussen, schepen en bussen, maar er zijn ook veel faciliteiten voor de verwende reiziger. “Nee” wordt niet verkocht en zo is er voor de religieuzen onder ons ook een kerk. Er is zelfs een apart pictogram voor.

Omdat Annina en ik gisteren – geheel on-Zwitsers – ruim een half uur op onze aansluiting moesten wachten in Zürich, zijn we er een kijkje gaan nemen. Ik mopper, ook op deze blog, nogal eens op Zürich, maar deze keer waren we heel aangenaam verrast. De kerk biedt namelijk voor elke religieuze smaak wel wat wils.

Bij binnenkomst zie je vooraan een grote kaars branden. Op het eerste gezicht lijkt het een paaskaars, maar als je beter kijkt is het een kaars met daarop de symbolen van de vijf grote wereldgodsdiensten. Of minder, zoals in ons geval: het hindoeïsme, het boeddhisme en het jodendom waren al opgebrand, zodat we alleen nog christendom en islam op de kaars konden zien.

De vijf symbolen zijn ook, in onbrandbare vorm, elders in de kerk te zien. En de kaars is ook (in een wat hanteerbaarder en betaalbaarder formaat) te koop. Verder zijn er stoelen om rustig te zitten en natuurlijk kun je een kaarsje opsteken. Maar als je beter kijkt is er meer: er is ook een pijl op de grond die de richting van Mekka aangeeft (met daarbij ook het verzoek om gebeden in stilte te verrichten met het oog op andere aanwezigen) en er is zelfs een matje beschikbaar voor de moslim op reis die zijn koffer met gebedsmatje en al net in een bagagekluis heeft gedeponeerd.

Uitgerekend op deze elfde september vonden wij het een hele mooie plek om ontdekt te hebben. Toch goed dat die Zwitserse spoorwegen niet altijd van die strakke aansluitingen bieden!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Kerk, Typisch Zwitsers

Een Reactie op “Bahnhofskirche

  1. Stefanie

    Wouw, wat mooi!
    En die kaars!…. Ik weet nu dus wat ik met/aan Sinterklaas vraag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s