Opleiding tot postbode

In Zwitserland is je opleiding belangrijk. Na de middelbare school kun je natuurlijk verder studeren – maar het Nederlandse alternatief, werk zoeken, ziet er hier wat anders uit. Veel schoolverlaters zoeken hier een “Lehre” of “Ausbildung”. Dat is het best te vergelijken met een uit de hand te lopen stage. En zo’n Lehre wordt uiterst serieus genomen, merkte ik vandaag weer:

Toen ik thuis kwam zat er een A4’tje van de post in de brievenbus. Eerst dacht ik dat het een verzoek was om onze brievenbus anders op te hangen of sowieso te vervangen. We hebben ‘m namelijk met wat ijzerdraad aan het hek bungelen, en hij is ook niet volgens de officiële Zwitserse standaarden. Maar nee, het was een briefje waarin drie nieuwe leerling-postbodes zich voorstelden:

Wir stellen uns vor: Neue Lehrlinge in Ihrem Zustellgebiet.

Sehr geehrte Postempfänger/innen

Am 10. August 2010 beginnen wir unsere dreijährige Lehrzeit. Dürfen wir uns kurz vorstellen? Wir, das sind… [namen, hobbies, familie, woonplaats, opleiding, …]

Wir freuen uns auf unsere Lehrzeit als Logistiker/in bei der Post. Unser Ziel ist es, Ihnen einen tadellosen Zustell-Service zu bieten. 1x pro Woche werden wir die Berufsschule in Olten besuchen. Während dieser Zeit kommen Ablöser zu Einsatz.

Sollte dennoch einmal etwas nicht klappen, wären wir froh, wenn Sie dies uns persönlich oder unserem Lehrmeister (Hr. [naam] Tel. [telefoonnummer] mitteilen würden.

Wirbitten Sie um Verständnis, wenn wir in der Einarbeitungsphase ein bisschen mehr Zeit brauchen als ein Zustellprofi und Sie Ihre Post womöglich ein bisschen später als Gewohnt erhalten werden.

Olten, im Juli 2010

Freundliche Grüsse

4600 Olten Zustellung

Kom daar in Nederland eens om. Sinds de privatisering van Tante Pos mag je al blij zijn dat je post door een postbode wordt bezorgd en niet door een krantenjongen die om wat bijverdiensten verlegen zit. Je netjes voorstellen is er niet bij, laat staan dat je om begrip vraagt omdat er in de eerste periode misschien eens wat fout gaat. In Zwitserland is post een serieuze zaak. Je had het al gelezen: de opleiding tot postbode duurt drie jaar. En het minste wat je als kersverse leerling-postbode kunt doen, is je netjes voorstellen, met naam, toenaam, woonplaats, hobbies en wat al niet meer.

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Post en telecommunicatie

2 Reacties op “Opleiding tot postbode

  1. Pingback: Opleiding tot postbode | switzerland | Scoop.it

  2. Pingback: Opleiding tot postbode « zwitserland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s